Societat 17/05/2012

Augmentar el colesterol bo no disminueix el risc d'infart

Els científics creuen que els fàrmacs que l'incrementen no serveixen per prevenir-lo, tal com es pensava fins ara

Mònica L. Ferrado
2 min

Una recerca trenca mites sobre el colesterol bo i el dolent. Fins ara es pensava que entre ells hi havia un equilibri que feia que, augmentar el bo, exercís un efecte beneficiós sobre la salut i protegís contra l'infart de miocardi. El colesterol dolent (LDL) s'acumula a les arteries de tal manera que les pot provocar aterosclerosi, arribar a obstruir-les i portar a un infart. Per la seva banda, el colesterol bo (HDL) es pensa que actua recollint al dolent i transportant-lo per a eliminar-lo. En aquest mecanisme es basen els fàrmacs que fan que el colesterol bo i que ja s'estan fent servir amb malalts per tal de reduir el seu risc d'infart. Ara, però, un estudi que publica 'The Lancet', liderat per científics catalans, demostra que és millor “no fer servir aquests fàrmacs amb aquest objectiu”, diu Roberto Elosua, investigador de l'Institut de Recerca Hospital del Mar-IMIM. Augmentar el colesterol bo no protegeix contra l'infart, conclou l'estudi que han fet i en el que han estudiat a 115.000 persones.

Els medicaments que actualment es prenen amb l'objectiu d'augmentar el colesterol bo tenen com a principis actius la niacina i inhibidors de CETEP. “En els assaigs clínics amb fàrmacs que augmenten els nivells de colesterol bon o s'ha observat una disminució del risc de presentar risc de miocardi, diu Elosua. Encara que sembli una paradoxa, els investigadors, però, continuen pensant que el colesterol bo podria tenir efectes beneficiosos, però treballen amb la hipòtesi de que en podria haver alguns sub-tipus que sí que podrien beneficiar la salut cardiovascular. “Creiem que el més important no és la quantitat, si no la qualitat i la seva capacitat per transportar el dolent”, diu Elosua. Per això, la seva recerca es centrarà ara en tipificar millor aquest lípid.

Els investigadors han treballat amb persones que pateixen una mutació genètica que fa que els seus nivells de colesterol bo sigui aproximadament un 8% superior als nivells considerats normals. “Segons el que es pensava fins ara, aquesta condició hauria de reduir el seu risc d'infart en un 13%”, diu Elosua. Però no és així.

stats