Augmenten a 20 els afectats per exposició a amiant a TMB

No presenten patologies, però s'han de sotmetre a controls mèdics periòdics 

El nombre de treballadors de metro afectats per l'exposició a l'amiant s'ha elevat fins a vint, segons ha informat aquest dimecres Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). D'aquests, disset són d’engruiximents pleurals, dos són de plaques pleurals no calcificades i un és de placa pleural calcificada. Segons TMB, cap d'ells presenta una patologia greu i no requereixen tractament, si bé s'hauran de sotmetre a controls mèdics periòdics. Uns 620 treballadors dels més de 1.000 exposats a l'amiant s'han sotmès a la primera fase de l'examen. Segons TMB, els estudis mèdics diuen que entre el 3% i el 14% de les persones exposades a l'amiant poden patir afectacions, de manera que no es descarta que el nombre de casos augmenti.

En paral·lel, l’empresa s'està posant en contacte amb el personal que durant els últims 15 anys ha treballat en àmbits on hi ha pogut haver exposició laboral a l’amiant i que en el moment actual ja no treballen al metro. 

Els afectats per l’amiant a TMB s’organitzen en una plataforma

Els materials amb contingut d’amiant van ser àmpliament utilitzats a Espanya durant la segona meitat del segle XX en el ram de la construcció i en les infraestructures de transport. Els efectes nocius de les seves fibres en la salut poden trigar molt temps a fer-se evidents i per això no se'n va prohibir la fabricació fins al 2000 i la venda, fins al 2002.

Actuacions en trens i instal·lacions

Dins del pla de desamiantació de la xarxa de metro, TMB ha iniciat la compra de 42 trens que substituiran els més antics de les línies 1 i 3, en part dels quals s’ha detectat pintura antisoroll amb contingut d’amiant difícilment eliminable. L’anunci de la licitació es va publicar aquest dimarts, amb un import estimat de 447 milions d’euros. 

Una altra actuació programada és la retirada de les planxes de fibrociment que revesteixen la coberta de l’estació de Verneda, de la L2, que s’executarà la primavera vinent.