POBRESA
Societat 28/11/2010

Augmenten els aturats que amb un nivell mitjà d'estudis cauen en indigència

A la Unió Europea hi ha més de tres milions de persones que viuen al carrer. Fins a quinze milions malviuen en cases sense les mínimes condicions

Efe
2 min
El cartell de la campanya de Càritas

BarcelonaLa xifra d'aturats amb un nivell mitjà o alt d'estudis que cauen en la indigència està augmentat "sensiblement" a causa de la crisi, segons que ha informat Càritas, que ha llançat una campanya de sensibilització amb motiu del Dia de la Persones Sense Llar que se celebra avui.

L'organització religiosa ha aclarit en un comunicat que el perfil de les persones que s'incorporen al col·lectiu de persones sense llar són principalment homes solters amb estudis mitjans o superiors que han perdut la feina.

L'atur és la causa principal de la pobresa extrema, segons Càritas, que des de l'inici de la crisi ha constatat un canvi en el perfil i els motius de la indigència.

Altres col·lectius altament vulnerables són els joves que han estat tutelats per l'administració, les parelles joves en atur, les famílies monoparentals i els immigrants que han perdut o perdran la seva situació de regularitat davant la falta de contracte de treball.

A tot Espanya hi ha entre 26.000 i 30.000 persones sense llar i a la Unió Europea hi ha més de tres milions de persones que viuen al carrer i quinze milions que malvivint en cases sense les mínimes condicions o amuntegades en habitacions rellogades o locals.

Per aquest motiu, Càritas ha posat en marxa la campanya "Ningú sense drets, ningú sense llar", que pretén recordar a la societat que urgeixen respostes a l'exclusió social i residencial.

"Les administracions han de donar resposta als problemes d'habitatge en un moment en què moltes persones estan perdent les seves llars a causa de l'atur forçós que els impedeix pagar els seus deutes hipotecaris o els lloguers", segons la citada ONG.

Càritas ha recordat que gaudir d'un habitatge digne "és un dret constitucional" que s'ha de complir "realment i amb urgència".

Per a aconseguir-ho, aquest organisme de l'església ha demanat un canvi a la llei hipotecària que actualment manté el deute de l'afectat encara que hagi retornat l'habitatge a l'entitat creditora.

També ha exigit més habitatges socials, pisos d'inclusió i voluntat política per "construir una societat on les persones i el seu benestar sigui el centre de l'acció política".

stats