Societat 10/05/2012

Augmenten els casos de depressió entre nens i adolescents pel creixement de l'estrès a la societat

Un dels principals riscos són les temptatives de suïcidi que es fan principalment amb fàrmacs

Acn
3 min
El cap de secció de Psiquiatria del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Sant Joan de Déu, José Ángel Alda, la cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia infantil i Juvenil del Hospital Clínic de Barcelona, Josefina Castro, i el psiquiatria Boris Birmaher / ACN

BarcelonaExperts en psiquiatria infantil han alertat aquest dijous de l'augment de casos depressió en nens i adolescents. No hi ha una única causa que expliqui aquest creixement però destaca el fet que hagi augmentat l'estrès a la societat, que hagi crescut el consum de drogues en aquest col·lectiu i que hi hagi més problemes familiars. Un dels principals riscos d'aquesta situació és que els joves tenen temptatives de suïcidi, tot i que la taxa actual és d'1,2 suïcidis per cada 100.000 habitants.

En el cas de l'Estat, la via per aconseguir aquests suïcidis és l'ús de fàrmacs. Per això, els psiquiatres han recomanat que les farmacioles familiars no siguin accessibles a nens i adolescents. Aquestes dades s'han donat a conèixer durant al roda de premsa de presentació del 57è Congrés de l'Associació Espanyola de Psiquiatria de l'Infant i l'Adolescent que aplegarà a Barcelona, fins el dissabte, més de 400 psiquiatres i psicòlegs infantils de tot l'Estat.

Durant aquest congrés, el psiquiatra del Wester Psychiatric Institute and Clinic de Pittsburg, Boris Birmaher, exposarà els últims resultats sobre els seus estudis que demostren que s'ha produït un augment en els cassos de depressió entre nens i adolescents.

Segons dades facilitades per Birmaher, la depressió en aquesta etapa afecta a un 2% dels nens abans d'arribar a l'adolescència i un cop s'arriba a aquesta etapa puja fins un 10%. D'altra banda, fins els 12 anys la prevalença de la depressió és similar entre nois i noies però a partir de llavors per cada dues noies que tenen depressió hi ha un noi que també la pateix.

Risc de suïcidi

Un dels principals problemes d'aquests casos de depressió és que entre aquests adolescents comença a sorgir la idea de que no té sentit viure i veuen com una possibilitat suïcidar-se. La taxa de suïcidis és d'1,2 per cada 100.000 habitants.

Segons Birmaher, aquests són més habituals entre nois que entre noies, entre les quals hi ha més temptatives. Aquest risc augmenta si hi ha consum de drogues entre els adolescents amb depressió, que fan que els joves sumin més problemes als mentals, i que es produeixi "una bomba de rellotgeria".

Entre les causes d'aquest augment de la depressió i de les temptatives de suïcidi, Birmaher ha situat l'augment de l'estrès, dels problemes familiars i econòmics, d'abús de drogues i l'avançament de la pubertat, especialment en les noies, ja que és en aqueta etapa quan es registra més prevalença d'aquesta patologia.

La millor eina per evitar arribar a aquestes situacions és la prevenció. Per això els experts han explicat que tant famílies com professors han d'estar molt alerta si observen factors que poden desencadenar depressió ja que, segons Birmaher, en el 70% dels casos aquests problemes apareixen abans dels 20 anys.

La crisi provoca més trastorns mentals

D'altra banda, la cap de del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l'Hospital Clínic de Barcelona i presidenta del comitè organitzador del congrés, Josefina Castro, ha assegurat que cada cop hi ha més trastorns mentals entre nens i joves però ha afirmat que això també està relacionat a que hi ha una xarxa més gran de psiquiatria i es detecten més casos que abans.

Malgrat això ha reconegut que la crisi està començant a afectar i cada vegada hi ha més famílies "que ho passen molt malament". Una de les conseqüències, per exemple, és que les famílies es vegin "més pressionades" i tinguin més problemes per poder portar els nens a les consultes i fer un tractament adequat.

stats