Augmenten les persones en risc de pobresa a Espanya

Abans de la crisi el 23,8% dels ciutadans espanyols estava en aquesta situació. Nou anys després, aquest percentatge s’ha elevat fins al 26,6%

El nombre de persones en risc de pobresa continua augmentant a Espanya. De fet, és el quart país de la Unió Europea on aquesta tendència ha crescut més entre el 2008 i el 2017. Abans de la crisi econòmica, el 23,8% dels ciutadans espanyols estava en aquesta situació. Nou anys després, aquest percentatge s’ha elevat fins al 26,6%: és un increment de 2,8 punts percentuals que situa la xifra total de persones en risc de pobresa en els 12 milions de persones.

Al conjunt de la Unió Europa, gairebé 113 milions de persones estan en risc de pobresa o exclusió social, tot i que la tendència, en global, ha disminuït, segons les dades de l’Agència Europea d’Estadística (Eurostat), que va fer públiques ahir les xifres amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa.

Les conseqüències de la crisi econòmica després de deu anys es noten en bona part dels països, tot i que es fan especialment paleses als del sud, sobretot a Grècia. El país hel·lè, després de tres rescats, és on va augmentar més la pobresa, amb un creixement de 6,7 punts percentuals, del 28,1% el 2008 al 34,8% el 2017. El segueixen Luxemburg -del 15,5% al 21,5% (6 punts)- i Itàlia, amb un 28,9% (3,4 punts més que el 2008).

Tot i així, les xifres més elevades es mantenen entre els països de l’est. Els encapçala Bulgària, on més d’un terç de la població està en risc de pobresa o exclusió (38,9%). Romania se situa en el segon lloc (35,7%), seguida de Grècia (34,8%). Espanya és el setè de la llista. Entre els països amb menys població en risc hi ha la República Txeca (12,2%), Finlàndia (15,7%) i Eslovàquia (16,3%).

L’Agència d’Estadística subratlla que el risc de pobresa, en aquests últims anys, va ser especialment greu entre el 2009 i el 2012 -anys en què la crisi econòmica va arribar al seu pic màxim-, quan un 25% de la població de la Unió Europea estava en risc. Ara la xifra ha baixat fins al 22,5%.

L’informe considera que una persona està en situació de pobresa quan té falta d’ingressos, privació material “greu” o quan viu una situació d’atur de llarga durada.