Llei antitabac
Societat 11/01/2011

Es multipliquen les peticions d'ajuda per deixar de fumar

El servei telefònic de Sanitat Respon detecta un augment del 150% els primers dies de l'any. Els experts diuen que la "conscienciació" és fonamental per poder deixar l'hàbit del tabac

Efe
1 min
A la Cafeteria Viena de Mollerussa s'han rebel·lat contra la llei i deixen fumar al local

L'Hospitalet de LlobregatLes peticions d'ajuda per deixar de fumar que rep Sanitat Respon, el servei telefònic d'informació sanitària i consells de salut del Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya, s'han incrementat entre un 100% i un 150% durant els primers dies del mes de gener.

L'Institut Català d'Oncologia (ICO), coordinador de la Xarxa d'Hospitals Sense Fum, ha facilitat avui aquestes dades.

El responsable de la unitat de l'ICO, Esteve Fernández, ha assegurat que "sempre a principi d'any hi ha una allau de peticions, però aquest any s'han multiplicat", coincidint amb l'entrada en vigor de la nova llei antitabac. Fernández ha reconegut que deixar de fumar "és molt difícil perquè cal abandonar una addicció", però considera que "no és impossible"."És fonamental la conscienciació del fumador i també del seu entorn perquè és més difícil que algú pugui deixar de fumar si, per exemple, la seva parella ho segueix fent o si a casa seva o lloc de treball no es parla d'una altra cosa", ha dit Fernández.

Els fumadors tenen por de deixar-ho

La meitat dels fumadors coneix els riscos de fumar i vol deixar-ho "però tenen por", segons Fernández, que recorda que "no tenen per què assumir el risc sols. Hi ha equips de professionals que els poden ajudar i fàrmacs que els fan el camí més fàcil".

El responsable de la unitat antitabàquica de l'ICO apunta que "deixar de fumar implica canviar de vida, abandonar hàbits que estan associats al tabac, deixar de freqüentar alguns ambients i començar nous hàbits, com per exemple el de fer exercici, que a més ens mostra els beneficis que té per a la nostra salut abandonar el tabac".

stats