SUCCESSOS
Societat 18/07/2011

Augmenten un 13,86% els robatoris a l'interior de domicili durant el primer semestre de l'any

Els Mossos posen en marxa un operatiu especial per combatre la problemàtica

Marta Català
2 min

BARCELONAEls robatoris amb força a interior de domicili han augmentat un 13,86% en el primer semestre de l'any respecte a 2010, segons dades dels Mossos d'Esquadra.

Per això, la policia de la Generalitat ha elaborat un programa operatiu específic (POE) per combatre aquesta problemàtica que afecta tant blocs d'habitatges i cases ubicades en zones urbanes i urbanitzacions com habitatges dispersos situats en zones rurals.

Segons fonts dels Mossos "la lluita contra aquesta tipologia delictiva es converteix en una prioritat estratègica general pel 2011".

Diuen que incrementaran l'eficiència i eficàcia de tots els serveis policials que treballen diàriament en la prevenció i resolució d'aquests casos: dotacions de seguretat ciutadana, de trànsit, de l'àrea de recursos operatius i dels serveis d'investigació.

Aquest pla, que es va posar en marxa el passat 1 de juliol i que s'aplica a tot Catalunya, pretén reduir i prevenir aquests fets delictius que durant l'any 2010 van experimentar un augment del 17,2% en el cas de robatoris amb força, i un 11,8% en els robatoris amb violència o intimidació.

Aquest augment es manifesta també durant el primer semestre d'enguany respecte al mateix període de l'any passat: els robatoris amb força pugen un 13 per cent i, en menor mesura, ho fan els robatoris amb violència o intimidació, que creixen un 3,9 per cent.

Segons les dades policials, tot i l'increment registrat durant els darrers mesos en el nombre de fets, també es produeix un augment i millora dels resultats policials.

En aquest sentit, durant el primer semestre del 2011 respecte al mateix període de l'any anterior, la resolució en casos de robatoris amb força a interior de domicili passa d'un 15% a un 17%, i en els robatoris violents d'un 46% a un 58%. Precisament, cal destacar que els robatoris violents tenen uns nivells de resolució molt elevats.

Pel que fa al nombre de detencions, també es produeix un augment molt significatiu. Durant el primer semestre d'enguany, les detencions per robatori amb força van pujar un 39% i els robatoris violents, un 9%.

Precisament, una part dels robatoris violents o amb intimidació tenen l'origen en un robatori amb força, i la violència s'acaba exercint com a mitjà de fugida o en el moment en què els autors acaben sent sorpresos. Segons dades policials, alguns d'aquests fets estan relacionats amb l'àmbit de la salut pública i la resta estan comesos per grups poc especialitzats.

stats