Societat 29/01/2018

Les aplis de cites fan créixer els casos de sífilis i gonorrea

L’Ajuntament de Barcelona intensifica les campanyes de prevenció a les webs que ofereixen contactes

Lara Bonilla
4 min
MÉS MALALTS 
 Les infeccions de transmissió sexual estan augmentant  a Catalunya.

BarcelonaQui últimament hagi sortit a lligar sap que ara és molt més fàcil aconseguir-ho a través de les aplicacions de mòbil que a la discoteca. Les pràctiques sexuals han canviat i ara hi ha més gent que té diverses parelles simultàniament, un dels factors que explicarien l’augment de les infeccions de transmissió sexual (ITS), segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Els casos de sífilis i gonocòccia -més coneguda com a gonorrea- van créixer durant el 2016 respecte a l’any anterior, segons l’informe de l’Agència de Salut Pública que es va presentar ahir.

En el cas de la sífilis, el 2016 es van detectar 720 casos nous, mentre que l’any anterior havien sigut 508. És un increment del 42%. Pel que fa a la gonorrea, es van detectar 1.072 casos, un 82% més que l’any 2015, quan se’n van registrar 588. La principal font d’infecció són les relacions sexuals sense protecció. “Ara hi ha més parelles simultànies i això fa que les ITS es transmetin més. També hi ha més sexe en grup i més presència d’alcohol, i això fa que et desinhibeixis”, explicava ahir una tècnica de l’Agència de Salut Pública. Les causes de l’augment, però, són multifactorials. També s’atribueix a un canvi en el mètode de vigilància epidemiològica -els laboratoris de microbiologia tenen ara l’obligació de declarar aquestes malalties-, a la millora del diagnòstic precoç, ja que ara hi ha més punts de detecció, i a l’augment generalitzat que s’ha registrat a totes les grans ciutats europees. Els homes que tenen sexe amb altres homes són els que pateixen la major part dels nous contagis.

L’Agència de Salut Pública insta a no banalitzar aquestes infeccions, ja que a part d’augmentar el risc de contraure altres malalties també porten associats diversos problemes de salut. “Aquestes malalties tenen un tractament específic curatiu i és probable que es baixi la guàrdia respecte a l’ús del preservatiu”, va assegurar ahir Maribel Pasarín, directora de l’Observatori de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Promoure l’ús del preservatiu és un dels recursos clau. Segons dades de l’agència, un 11,6% dels joves que tenen entre 15 i 34 anys no utilitzen cap mètode anticonceptiu en les seves relacions sexuals i un 34,4% han utilitzat alguna vegada la píndola de l’endemà. És per això que s’ha augmentat la cobertura del programa 'Parlem-ne, no et tallis' entre els alumnes de secundària.

Paral·lelament, altres malalties de transmissió sexual, com el VIH, han registrat una tendència a la baixa. El 2016 es van detectar 320 casos de VIH a Barcelona, una xifra inferior a la de l’any anterior, quan se’n van registrar 385.

Prevenció en aplis per lligar

Les polítiques de prevenció també s’han adaptat als canvis en les pràctiques sexuals. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència de Salut Pública, fa promoció de la salut en aplicacions de contactes com Grindr, Tinder, Wapo o Planet Romeo. A través d’aquestes aplicacions, l’agència ofereix la possibilitat de fer proves del VIH i altres ITS. El programa parteix de perfils propis creats en aquestes aplicacions per fer promoció de la salut entre els usuaris d’aquestes aplicacions. Durant l’any passat, per exemple, van oferir proves ràpides d’ITS a gairebé 4.000 persones. La segona branca d’aquest programa d’aplicacions consisteix a enviar missatges en finestres emergents dins de l’aplicació de Grindr, que arriba a un públic potencial de 130.000 persones a l’àrea de Barcelona, per promoure la prova del VIH i altres ITS i la vacunació contra l’hepatitis A i B. Es calcula que unes 8.800 persones van visualitzar aquest missatge l’any passat, cosa que es va traduir en un centenar de proves.

Per combatre la incidència de les infeccions de transmissió sexual, l’Ajuntament ha incrementat un 42% el pressupost que hi destina des del 2015, de manera que l’any passat hi va destinar gairebé 1,2 milions d’euros. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, va insistir que totes aquestes actuacions van dirigides a “garantir la sexualitat lliure però també segura”.

“Jo no soc masclista, però...”

L’Institut Català de les Dones (ICD) ha iniciat una campanya per detectar i prevenir la violència sexual, amb materials d’informació destinats a homes i dones. La campanya consisteix en l’edició de dues publicacions, una destinada als homes amb el títol 'Alt i clar: els homes rebutgem la violència sexual', i l’altra a les dones: “Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por”. La divulgació de la campanya es fa a través de centres educatius, culturals i entitats, a més de les xarxes socials. El material pensat per als homes busca una reflexió per renunciar a les actituds sexistes i als privilegis que els atorga el sistema social del patriarcat, a més d’analitzar el significat que amaga la frase “Jo no soc masclista, però...”. En el material per a les dones, un dels principals missatges és remarcar que la culpa d’una agressió no és de la víctima, entre d’altres.

stats