Austràlia impulsa noves mesures per negar el "benefici del dubte" als sospitosos per terrorisme

El primer ministre australià, Tony Abbott, endureix les lleis d'immigració i ciutadania després de la presa amb ostatges d'una cafeteria de Sydney el desembre passat

El primer ministre australià, Tony Abbott, ha anunciat aquest dilluns que buscarà canviar les lleis d'immigració i ciutadania, així com reprimir aquells que prediquin la violència extremista, com a part del reforçament de la lluita del seu país contra el terrorisme islàmic. "L'amenaça terrorista augmenta al país i a l'exterior i es torna més difícil de combatre", ha emfatitzat Abbott des de la caserna central de la Policia Federal Australiana a Canberra.

Abbott ha explicat que el seu govern busca esmenar les lleis per revocar o suspendre la ciutadania australiana a aquelles persones amb doble nacionalitat que estiguin implicades en actes terroristes. En el cas dels ciutadans australians, s'avaluarà la possibilitat de suspendre alguns dels privilegis vinculats al seu estatus mitjançant "les restriccions als desplaçaments a l'exterior o el seu eventual retorn a Austràlia, així com a l'accés als serveis consulars i als ajuts de la seguretat social", ha assenyalat. "No podem deixar que la gent dolenta utilitzi la nostra bondat contra nosaltres", ha afegit Abbott.

El govern australià presentarà un projecte de llei per rebutjar el visat als sol·licitants que "destrueixin evidencies sobre la seva identitat" i evitar que les autoritats "donin el benefici del dubte" als sospitosos per terrorisme. Així ha recordat el cas de l'autor de la presa amb ostatges d'una cafeteria de Sydney el desembre passat, l'autodenominat clergue iranià Man Haron Monis, a qui se li va atorgar refugi, ciutadania, llibertat condicional i assistència social tot i els dubtes al voltant de la seva integritat.

L'executiu de Canberra també adoptarà mesures contra aquells que prediquin la violència extremista a través del reforçament de les lleis per a la defensa de terroristes, la implementació de programes per contrarestar la propaganda i mesures més estrictes contra el menyspreu, la intimidació i la incitació a l'odi . "Les organitzacions i els individus que difonen la discòrdia desvergonyidament, com Hizb ut-Tahrir, no ho han de fer de manera impune", ha advertit el primer ministre en el seu missatge.

A més, Abbott ha revelat que es contempla prohibir els desplaçaments a la ciutat iraquiana de Mossul, controlada per l'Estat Islàmic, després que el desembre passat inclogués en aquesta llista a la província siriana de l'Raqqa. Altres de les mesures contemplades són el nomenament d'un coordinador nacional per a assumptes terroristes, la modificació del sistema d'alertes terroristes i el desenvolupament d'una nova estratègia antiterrorista.

Austràlia va elevar l'alerta terrorista al setembre passat i des d'aleshores unes 20 persones han estat arrestades en sis operacions antiterroristes, ha informat Abbott, mentre que "almenys 110 australians han sortit del país per unir-se al culte de mort a l'Iraq i Síria i almenys 20 d'ells han mort". L'Organització Australiana de Seguretat i Intel·ligència (ASIO, sigles en anglès) realitza unes 400 investigacions vinculades a activitats terroristes, el doble de casos que fa un any.