INVESTIGACIÓ
Societat 12/10/2011

Avenços contra la tuberculosi

Un grup d'investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol -Can Ruti- han creat la primera vacuna terapèutica que s'ha demostrat efectiva en tots els estadis del bacteri de la tuberculosi.

Thaïs Gutiérrez
2 min

Barcelona.Bones notícies en la lluita contra la tuberculosi: Un equip d'investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol, liderat pel metge Pere-Joan Cardona, juntament amb l'empresa Archivel Farma, han dissenyat la primera vacuna terapèutica per a la tuberculosi, que podria arribar al mercat el 2015. Aquesta descoberta s'ha difós en un moment històric, ja que per primera vegada la malaltia està mostrant els primers signes de debilitat arreu del món. Segons va fer públic ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2010 ha estat el primer any en què s'ha registrat una caiguda del número de malalts a tot el món -8,8 milions de persones- i dels morts -1,4 milions-. Tot i que les xifres segueixen sent molt altes suposen una reducció notable respecte al 2008, quan es van registrar 1,8 milions de morts.

Eliminar bacteris 'dorments'

Pel que fa a la vacuna desenvolupada per investigadors catalans, que rep el nom de Ruti, té la gran novetat d'eliminar els bacils de Koch en estat de creixement i letàrgic. Els fàrmacs actuals només eradiquen els bacteris actius i per acabar amb els "dorments" s'han de prendre durant nou mesos, cosa que provoca que molts pacients els deixin de prendre, i fins i tot encara que segueixin el tractament no sempre funcionen completament. Aquesta nova vacuna suposaria un gran avenç mèdic que reduiria el tractament fins a 30 dies.

Per ara, la vacuna Ruti ha demostrat la seva efectivitat en 96 pacients, la meitat dels quals eren seropositius. Aquesta dada és important perquè la tendència dels pacients amb VIH a desenvolupar tuberculosi està demostrada des de fa temps. A finals del 2012, Cardona i el seu equip esperen iniciar la fase III d'aquest assaig, en aquesta ocasió amb 1.300 pacients infectats amb el VIH. La meitat d'ells rebrà el tractament tradicional i l'altra meitat combinarà els fàrmacs que ja existeixen amb la vacuna Ruti, fins al 2014.

Si es confirmen els bons resultats actuals, la vacuna arribarà al mercat el 2015, tot i que, perquè això sigui possible, el projecte necessita 15 milions d'euros per finançar els últims estadis de la investigació.

Cardona va dir, en declaracions a Efe, que el producte serà "un instrument molt important per eradicar la tuberculosi" i que permetrà "fer un pas de gegant reduint el temps de tractament".

Població malalta

A l'espera que arribi la fase final d'aquesta vacuna, l'ONU va celebrar ahir la baixada dels casos de tuberculosi al món. El seu secretari general, Ban Ki-moon, va destacar que és "un avenç important però no ha de ser motiu d'autocomplaença" perquè, com va recordar, "massa milions de persones desenvolupen la malaltia cada any i massa moren". De fet, l'OMS calcula que un terç de la població mundial té la infecció en estat latent. Tot i això, només un 10% d'aquestes persones que no tinguin accés a cap tractament desenvoluparan la malaltia.

Per continents, Àsia segueix concentrant el major nombre de casos de tuberculosi, un 56%, seguit de l'Àfrica, amb un 26%, i en menor proporció, la regió est del Mediterrani, amb un 7%, i Europa, amb un 5%.

stats