Societat 24/07/2012

Avui començaran a pujar les temperatures. Patirem una nova calorada a partir de demà

Una bombolla d'aire càlid afectarà l'est de la Península de cara als propers dies. La calor serà intensa entre dimecres i dissabte

Manel Cascante
2 min
Sortida de sol a Gavà aquest dimarts / Xavi Cabo

BarcelonaAquest dimarts ens hem llevat amb temperatures fresques. A primera hora calia, fins i tot, posar-se un jersei prim o una jaqueta en moltes comarques de l'interior. A Puigcerdà la mínima ha baixat fins als 5 graus, 7 a Bagà, 13 a Girona, 15 a Manresa o 16 a Lleida. A Barcelona s'ha pogut dormir la mar de bé, ja que les temperatures mínimes s'han situat entre els 19 i els 21 graus. Cal destacar també la mínima de Palma, que ha estat de 18 graus. A València, en canvi, no han baixat dels 23 graus.

Aquesta fresca malauradament té les hores comptades. Avui al migdia notarem un parell o tres de graus més que ahir, i entre dimecres i divendres la calor podrà ser novament intensa arreu. En qualsevol cas, aquest dimarts la calor serà la típica d'un dia d'estiu. Les màximes no superaran els 28 o 29 graus a la costa, i a les comarques de l'interior del País Valencià i de Catalunya es podran superar els 32 i 33 graus.

La bona notícia avui la trobarem en el règim de vents. Bufaran febles, també a l'Empordà, un fet que podrà ajudar a les tasques de control i extinció de l'incendi forestal. Durant el matí, allà predominaran les brises del sud-est, relativent humides. No haurien de superar els 20 km/h. A la tarda, en canvi, es preveu un gir a vents del sud o del sud-oest, una mica més eixuts i enèrgics. Tot i això no es preveuen ràfegues superiors als 30 o 40 km/h.

Ens tocarà suar, en definitiva, ben bé fins dissabte. Les temperatures més elevades s'enregistraran a l'interior de Mallorca, així com a l'interior del País Valencià, a les Terres de l'Ebre i al Pla de Lleida, amb registres màxims superiors als 35 graus. A la costa no es passarà dels 30 graus, tot i que amb una marcada sensació de xafogor.

Aquest episodi càlid, a diferència dels anteriors, podrà venir acompanyat d'algunes tempestes de tarda a partir de dijous. Afectaran sobretot comarques com la Vall d'Aran, els Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell, o el Principat d'Andorra. També podran acostar-se a alguns indrets de la Franja de Ponent i de les muntanyes de l'interior de Castelló i València.

La calor s'acabarà, per variar, aquest mes de juliol, quan arribi el cap de setmana. Els models d'avui marquen una davallada notable del mercuri de cara a diumenge.

stats