Societat 30/10/2011

Mor Axel Axgil, pioner en la lluita pels drets dels homosexuals

Amb la seva batalla va aconseguir que Dinamarca fos el primer país del món en legalitzar la unió entre persones del mateix sexe

Ara
1 min

BarcelonaAxel Axgil, un dels pioners en la lluita dels drets dels homosexuals, ha mort avui als 96 anys a Copenhagen després de patir complicacions arran d'una caiguda, segons informa The Huffington Post.

Axgil va aconseguir que Dinamarca fos el primer país del món en legalitzar la unió entre persones del mateix sexe. Ell i la seva parella, Eigil, estaven entre les primeres 11 parelles que l'1 d'octubre del 1989 van dir el "sí". Els dos van decidir unir els seus dos noms i formar un cognom: Axgil, com a mostra pública de la seva unió, que en aquella època es veia com un desafiament.

A la dècada dels 50 els dos, ell i Eigil, van ser condemnats a presó per pornografia pel fet de tenir una agència de models masculins en què hi havia fotografies d'homes despullats.

Vivi Jelstrup, portaveu de l'associació LGBA Dinamarca, ha destacat que Axgil personificava de moltes maneres la lluita pels drets dels gais a Dinamarca. "Però Axel Axgil era un home modest", ha dit Jelstrup, que mai es va presentar com un guerrer solitari. Sempre va subratllar que hi havia molts homes involucrats en la lluita i que era una causa comuna".

stats