Societat 17/08/2011

La BBC es disculpa pel seu tractament racista dels aldarulls

La BBC s'ha disculpat dos cops en sis dies pel tractament dels disturbis a Anglaterra, que criminalitzava la població negra. Encara s'espera un altre comunicat per les opinions racistes d'un convidat.

Albert Castellví Roca
2 min
Un jove mostra el seu rebuig al tractament que la BBC ha fet dels aldarulls de la setmana passada.

Barcelona."Hi ha un problema amb els joves negres?" Aquest va ser el tema de debat del programa radiofònic World have your say que la BBC World va emetre el 8 d'agost, després de dues nits de violència a Londres. El plantejament de la qüestió va aixecar polseguera a la xarxa i finalment la cadena s'ha vist obligada a demanar disculpes.

Un portaveu de la BBC va admetre dilluns que "el plantejament de la qüestió va ser, vist en perspectiva, massa dur", i va demanar disculpes a qui s'hagués sentit ofès. Segons va dir, el programa no pretenia acusar ningú, sinó que era "un intent responsable de debatre actituds socials respecte als joves negres, incloent-hi si se'ls estava culpant injustament de provocar els aldarulls".

Tres polèmiques en cinc dies

En tot cas, aquest va ser el segon cop en menys d'una setmana que la corporació pública britànica va haver de disculpar-se per motius similars. Dimecres ja havia demanat perdó arran de les crítiques a l'entrevista televisiva que s'havia fet el dia abans a Darcus Howe, un escriptor i periodista negre a qui la presentadora, després de tallar-lo reiteradament, va acusar d'haver participat en els disturbis. La resposta va ser clara: "No he participat en els aldarulls. Tingui una mica de respecte per a un afroamericà i deixi d'acusar-me de ser un violent. Sembla idiota. Tingui una mica de respecte". L'entrevista es va acabar immediatament.

Tot i les disculpes per aquests dos fets -que alguns troben insuficients per poc formals-, molts espectadors de la BBC esperen encara un altre comunicat de la corporació en què s'excusi per un tercer cas relacionat amb el tractament dels disturbis. Segons The Guardian , la cadena ha rebut "gairebé 700 queixes" referides a les paraules de l'historiador David Starkey, que divendres va participar en un debat de la BBC Two.

Starkey va assegurar que l'origen de les revoltes es troba en "la cultura negra", que va qualificar de "violenta, destructiva i nihilista", i va afegir que el problema que ha conduït als disturbis és que "els blancs s'han tornat negres". A més, va referir-se al diputat de Tottenham al Parlament, un "arquetip d'home negre amb èxit", per dir que si se'l sent sense veure'l "sembla blanc".

Aquestes opinions han estat criticades, entre d'altres, pel líder laborista, Ed Miliband, i pel responsable de BBC News, Robert Peston, que en un tuit les qualificava d'"ignorància repugnant que no mereix ser comentada". A la xarxa, més de 5.000 persones han signat una petició perquè l'Ofcom -l'ens regulador dels mitjans- sancioni la BBC per "no rebatre els comentaris racistes" de Starkey i obligui la cadena i l'historiador a disculpar-se en públic.

stats