Salut
Societat 05/09/2019

BCN Checkpoint redueix un 60% les infeccions de VIH en una dècada

L'entitat urgeix l'Estat a complir la promesa d'autoritzar aquest any la pastilla preventiva

Gemma Garrido Granger
3 min
El nou centre de BCN PrEP Point, al carrer Comte Borrell de Barcelona.

BarcelonaCada dia, a Catalunya, dues persones descobreixen que tenen el virus de la immunodeficiència humana (VIH), i els homes que practiquen sexe amb altres homes i les dones transsexuals són els col·lectius més exposats al contagi. En els últims anys s'ha aconseguit contenir la taxa de nous casos gràcies a la conscienciació entre aquells que tenen múltiples parelles sexuals o poden tenir conductes sexuals de risc, però la prevalença de la infecció causant de la sida continua sent molt alta a tot l'Estat: unes 4.000 persones contrauen el virus cada any. Ara bé, en el cas de Barcelona, els contagis de VIH s'han reduït un 60% en una dècada, segons les dades del BCN Checkpoint. Aquest centre de referència subratlla que entre el 2009 i el 2011 es detectaven anticossos en 4 de cada 100 persones que s'hi adreçaven, mentre que entre el 2015 i el 2017 la incidència s'ha reduït a la meitat entre els usuaris que atén.

El director de l'entitat, Ferran Pujol, ha explicat aquest dijous que la seva estratègia es basa en la promoció de les proves ràpides d'anticossos, que permeten detectar infeccions molt recents –dues de cada tres persones ho saben en els primers tres mesos des del contagi– en un temps inferior a 10 minuts, així com en la derivació dels usuaris que donen positiu del test als hospitals de referència (Germans Trias de Badalona i Clínic de Barcelona). El BCN Checkpoint, que detecta un terç de les infeccions de VIH anuals a Catalunya, ha fet el seguiment a 24.000 persones –la xifra més elevada del sud d'Europa– al llarg de 13 anys.

"Abans els usuaris venien a fer-se controls una vegada a l'any, cada 280 dies, i ara es fan almenys dos seguiments anuals, aproximadament cada 160 dies", assenyala el president de Projecte dels NOMS-Hispanosida, Michael Meulbroek, que afegeix que aquells que tenen més parelles sexuals o segueixen conductes de risc –no utilitzar preservatiu– poden arribar a ferse els tests "cada tres mesos".

Des de l'ONG recorden que les persones VIH positives que reben tractament tenen una càrrega viral indetectable a l'organisme i que, per tant, no transmeten el virus als seus companys sexuals. Pujol ha denunciat que hi hagi veus que culpabilitzin els individus per la seva llibertat sexual "en comptes de criticar la inexistència d'un bon programa de diagnòstic, prevenció i tractament" del VIH arreu de l'Estat, com la venda de la pastilla preventiva del VIH.

La PrEP, una realitat a la UE

La implementació legal de la píndola preventiva del VIH –profilaxi de preexposició (PrEP)– la va aprovar l'any 2016 l'Agència Europea del Medicament, però el desplegament a l'Estat segueix encallat per l'ajornament de les negociacions entre el ministeri de Sanitat i les farmacèutiques que haurien de comercialitzar el fàrmac. Autoritzada la venda, passaria a ser competència de les autonomies desplegar-la i finançar-la. "Tret de Catalunya i el País Basc, la resta de governs no volen sentir parlar de la PrEP per pures qüestions moralistes, i això al ministeri ja li va bé per no obligar les comunitats autònomes", ha criticat Pujol. Amb tot, fonts de l'executiu socialista apuntaven recentment que l'Estat podria autoritzar la venda de la PrEP de cara al desembre.

A l'Estat es diagnostiquen 10 casos nous al dia, mentre que a la Unió Europea se'n detecten, de mitjana, cinc. "Espanya podria ser l'últim país de l'Europa Occidental a oferir la PrEP malgrat que duplica la mitjana europea de noves infeccions", ha denunciat el director del BCN CheckPoint. França, Alemanya o Noruega són alguns dels països que no només han autoritzat la venda de la PrEP sinó que en cobreixen íntegrament el cost.

Segons els resultats de tres estudis pilot duts a terme pel BCN CheckPoint en 800 usuaris, el comprimit preventiu pot evitar un 76,5% de les infeccions per VIH de nou diagnòstic. El metge Ángel Rivero ha destacat l'alta eficàcia de la píndola, que s'ha de prendre diàriament i que impedeix la propagació del virus. "Ha crescut l'interès per la PrEP: cada setmana venen unes 40 persones a informar-se perquè volen comprar els comprimits a internet o a altres estats on sí que està aprovada la comercialització, com ara França", conclou.

stats