URBANISME
Societat 25/07/2012

BCN esbossa el seu parc més gran

Barcelona ja té sobre la taula el pla director del parc que s'aixecarà sobre les vies de la Sagrera i Sant Andreu. El projecte dibuixa l'espai verd més gran de la ciutat, que s'ha concebut com un macrojardí.

Maria Ortega
2 min
BCN esbossa el seu parc més gran

BARCELONA.Unir el que les vies han separat i cicatritzar la ferida amb un immens espai verd: el parc més gran de la ciutat, d'uns 4 quilòmetres de longitud i 40 hectàrees. Aquest és un dels grans reptes de futur en majúscules que Barcelona té en marxa a la Sagrera. Un dels pocs que avança malgrat que hagi calgut estrènyer-se el cinturó. De moment, en el pla teòric i amb el calendari pendent de l'avanç de les obres ferroviàries. L'Ajuntament de Barcelona ja té el pla director del gran parc que ha de cobrir les vies en aquest sector: el Camí Comtal, el projecte guanyador del concurs d'idees internacional que es va celebrar l'any passat. Els tres equips d'arquitectes que havien donat forma a aquesta proposta -els catalans Alday Jover i RCR i els holandesos West8- han desenvolupat les seves idees per posar-les a disposició de la societat pública Barcelona Sagrera Alta Velocitat, que engloba Estat, Generalitat i Ajuntament. El document ja està en mans municipals.

Al setembre començarà a moure's el grup de treball que l'àrea d'Hàbitat Urbà ha muntat amb les entitats veïnals i l'equip redactor del pla per discutir el projecte que, en el document presentat, té un cost de 72 milions. El parc, com explica Jesús Arcos, arquitecte d'Alday Jover, vol "crear un gran espai verd en plena trama urbana, que tingui concepció de camí, en el sentit que pugui enllaçar amb altres poblacions més al nord: del mar als Pirineus". En termes de ciutat, s'inclou en la gran diagonal verda que ha d'enllaçar el Besòs i la Ciutadella passant per les Glòries. La proposta que ara es madurarà inclou principis de parc intel·ligent, per exemple, a l'hora de gestionar les necessitats de l'espai o donar informació a les persones que hi passegen.

Flors, en catifa

El que ha prioritzat el projecte és el concepte de gran jardí. Dóna molta importància a la vegetació -s'hi comptabilitzen més de 10.000 arbres- i dibuixa catifes de flors de colors i un gran roserar. Un altre element estrella és l'aigua, vinculada al record al Rec Comtal. El centre neuràlgic es dibuixa al voltant de la Font Major, a la confluència de la rambla Prim i la rambla Onze de Setembre. Aquest espai, de fet, combinarà diverses estructures de font per permetre espectacles visuals.

El Camí Comtal, que comença al pont de Bac de Roda, també ha dibuixat -encara que fora d'àmbit-, una plaça per engegar l'itinerari verd, entre els carrers Espronceda i Biscaia, que tindria com a fet identitari la suma de banderes. Fins a 947 en referència al nombre de municipis catalans. A continuació, el parc començaria a discórrer cap al nus de la Trinitat, amb un gran roserar, que només desapareixeria en l'espai que queda sota el pont.

A continuació, en el tram de Sant Martí, s'hi han projectat un seguit de praderies delimitades per zones d'arbrat: l'ombradiu. Aquesta zona arriba fins a la Font Major i, a partir d'aquí, engega l'anomenat tapís de Sant Andreu, a base de catifes de flors. I, a continuació: els horts. Un seguit d'espais dedicats als arbres fruiters, que arriben fins a l'àmbit dels tallers de Renfe. Aquí s'ha optat per una sèrie de terrasses, que allotjaran, entre altres usos, pistes esportives per fer possible la connexió cap al parc de la Trinitat, més enllà del nus.

stats