En breu
Societat 22/09/2011

BCN es vesteix de gala

2 min
BCN es vesteix de gala

El pregó de la Mercè s'ha guanyat a pols la fama de polèmic, tant pels col·lectius que decideixen utilitzar l'acte com a altaveu de les seves protestes, com per decisions discutides com la de l'escriptora Elvira Lindo, que el 2006 va fer el pregó en castellà, o pel mateix contingut del parlament -la crida a replantejar les relacions Catalunya-Espanya de Joan Margarit, per exemple, va portar cua en la dinàmica política municipal-. Aquest any la responsabilitat recau en el periodista Joaquim Maria Puyal, que aquest vespre donarà el tret de sortida a la Mercè 2011. Una edició que, per la coincidència del dia festiu amb dissabte, serà especialment fugaç. Quatre dies de programació que, a la pràctica, es concentrà de divendres a diumenge.

La cultura popular hi jugarà un paper especialment destacat. De fet, la baixa de tres escenaris com són el Portal de la Pau, el canòdrom i el Teatre Grec es compensa per l'altra banda amb la consolidació de nous espais, com la plaça de la Mercè, molt centrada en els actes d'arrel tradicional. Com a novetat, aquest any la Porta de l'Infern de la Via Laietana ocuparà tot l'ample del carrer. També es potencien el castell de Montjuïc i el Parc de la Ciutadella, que acolliran la segona edició del Festival Mercè Arts de Carrer (MAC). La dansa i el teatre tindran un pes especial a la Ciutadella i el circ tornarà a ser el reclam del castell. En el camp de la música, alguns dels plats forts de la festa seran, al Fòrum, El Petit de Cal Eril, Mazoni i Antònia Font, i a la plaça Reial, Sènior i el Cor Brutal, Sr. Chinarro i Grupo de Expertos Solynieve.

Pel que fa a l'oferta de transport públic per arribar a algun dels més de 200 actes programats, el metro oferirà servei ininterromput durant 67 hores -des del matí de divendres fins a diumenge a la mitjanit- i s'habilitaran busos llançadora als espais en què es fan els principals esdeveniments. Així, un bus connectarà el Fòrum amb l'estació de la Sagrera les nits de divendres i dissabte des de la una fins a les sis del matí i un altre servei especial enllaçarà la plaça Espanya i el castell de Montjuïc dissabte i diumenge. A més es reforça la freqüència de pas al metro coincidint amb els actes més multitudinaris, com el Piromusical.

D' altra banda, com ja es va fer a les Festes de Gràcia i de Sants, però per primera vegada a la Mercè, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra muntaran un dispositiu conjunt. L'Ajuntament de Barcelona també reforçarà amb un 35% més d'efectius els treballs de neteja i s'instal·laran fins a 376 lavabos.

stats