Publicitat
Publicitat

Un diputat del PP admet que una llei impulsada per Wert pretén el retorn dels toros a Catalunya

Avala els temors de diversos partits catalans sobre l'objectiu real de la llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial

"Vostès volen competències per aixecar la prohibició de les curses de toros a Catalunya”, ha afirmat aquest dimecres el diputat d’ERC Joan Tardà des de la tribuna d’oradors del Congrés. Des de la bancada del PP, un parlamentari ha exclamat: “Sí senyor!”. Era, segons consta a l’acta de la cambra baixa, Juan Manuel Albendea, president de la Comissió de Cultura i reconegut aficionat als toros. D’aquesta manera tan espontània reconeixia els temors de diversos grups de l’oposició sobre l’objectiu últim del projecte de llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, que ha defensat al ple el ministre d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert. La disposició final cinquena de la normativa es refereix, explícitament, a la tauromàquia, que ara fa un any ja va ser declarara patrimoni cultural.

El comentari d'Albendea no ha passat desapercebut a la cambra. El parlamentari del PNB Joseba Agirretxea, ha subratllat que "haurem de creure el president de la Comissió de Cultura, per l'autoritat que és, en el sentit que aquest projecte de llei és per a això".

En la seva intervenció, Tardà ha acusat el ministre de “morir espanyolitzant” però l'ha advertit que, malgrat la nova llei, el govern de l’Estat no podrà capgirar la decisió que va prendre el Parlament de Catalunya per abolir les curses al Principat. “Hi ha moltes ganes de perdre’l de vista”, li ha dit el diputat a Wert. Des de CiU, Montse Surroca també denuncia que els braus estan en el rerefons d’aquesta legislació. De fet, ha posat l’accent en la invasió competencial que, a parer seu, suposa aquesta normativa. L’Esquerra Plural, que inclou ICV, insisteix que el PP vol imposar “espectacles que es basen en el maltractament animal”.

En la intervenció inicial, Wert ha negat qualsevol afany recentralitzador. Assegura que hi havia una “llacuna administrativa” que calia omplir perquè, fins ara, només hi havia regulació supraestatal i autonòmica. Tot i insistir que l’executiu del PP pretén limitar-se a treballar, colze a colze, amb els territoris, els partits de l’oposició veuen escletxes clares per on pot entrar una voluntat unificadora. Per exemple, quan calgui prendre decisions per salvaguardar “manifestacions” compartides a diferents comunitats o aquelles que requereixen una “comprensió unitària de la tradició”, en paraules de Wert.

La majoria absoluta conservadora ha tombat les esmenes a la totalitat debatudes al Congrés.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Etiquetes

Més continguts de