Societat 31/08/2011

L'Ajuntament de Badalona multarà amb 100.000 euros el propietari d'una pensió il·legal on s'allotjaven xinesos

Garcia Albiol diu que la sobreocupació d'habitatges és una pràctica "freqüent" entre immigrants i amenaça amb sancions de fins a 500.000 euros

Acn
2 min

BadalonaL'Ajuntament de Badalona sancionarà amb 100.000 euros el propietari d'una pensió il·legal on malvivien una quinzena de ciutadans xinesos, majoritàriament dones i nens petits. La Guàrdia Urbana va precintar el local el passat 23 d'agost. La decisió respon a la voluntat de l'Ajuntament d'acabar amb la sobreocupació d'habitatges que segons l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, és una pràctica que es repeteix "amb massa freqüència, majoritàriament per part de ciutadans marroquins, romanesos i paquistanesos". Garcia Albiol recorda que les multes poden arribar fins als 500.000 euros, conforme al que preveu la Llei d'Habitatge de Catalunya, i retreu a l'anterior govern municipal que no actués en la mateixa línia.

La pensió clausurada, i ara amb una multa que recau sobre el propietari, era realment un habitatge unifamiliar, reconvertit il·legalment. Del garatge de la casa n'havien fet dues habitacions, una altra habitació s'havia habilitat al terrat i dins l'habitatge s'havien fet les separacions necessàries per aconseguir fins a vuit petits espais on poder-hi posar un llit.

El propietari, un ciutadà xinès, llogava aquests espais a compatriotes seus a preus que oscil·laven entre els 150 i els 200 euros. En total, hi vivien dotze persones, dues de les quals eren menors. Les habitacions no complien amb les mesures necessàries per garantir la seguretat dels hostes i els Serveis Socials de l'Ajuntament va fer-se càrrec de les persones que hi vivien.

Aquests ciutadans van passar tres nits en un hostal de la ciutat fins que el divendres 26 d'agost ja van poder ser reallotjats en cases de familiars.

Competència municipal

L'alcalde ha retret a l'anterior govern municipal que no utilitzés la via de la sanció per acabar amb els pisos pastera i s'ha mostrat disposat a convertir les multes als propietaris en un "instrument fonamental per lluitar contra la sobreocupació d'habitatges", castigant amb la "màxima duresa" aquelles persones que s'estan lucrant amb les pensions il·legals.

De fet, tot i que segons la Llei d'Habitatge de Catalunya els municipis son competents per a imposar sancions administratives de pisos sobreocupats, són molt pocs els ajuntaments que acaben fent servir aquesta eina. El passat mes de juny, la Generalitat va haver d'intervenir en un cas similar a l'Hospitalet de Llobregat i, davant la inacció de l'Ajuntament, va multar els propietaris d'un pis per tenir-lo sobreocupat.

La de l'Hospitalet va ser la primera multa als propietaris d'un pis sobreocupat que imposava la Generalitat. L'Agència de l'Habitatge de Catalunya va multar els amos amb 6.000 euros després de les reiterades denúncies d'una veïna des de l'any 2009. El Govern va assumir una competència que és municipal, però que la Llei d'Habitatge permet que executi la Generalitat si l'ajuntament no ho fa.

stats