NOMENCLÀTOR
Societat 15/05/2012

Ball de noms a Barcelona per rebatejar la plaça de Joan Carles I

El rei d'Espanya viu dies difícils. Avui ICV i Unitat per Barcelona (UxB) porten a l'Ajuntament propostes per canviar el nom de la plaça Joan Carles I. L'equip de govern, però, no n'accepta el rebateig.

M.o.
2 min

BARCELONA.Si el gener de l'any passat, i d'acord amb la llei de la memòria històrica, Barcelona retirava l'estàtua franquista de la Victòria de la confluència de la Diagonal amb el passeig de Gràcia, ara una part de la ciutadania demana més canvis en aquest espai. Intel·lectuals d'esquerres, amb el suport de les forces polítiques independentistes, han adreçat una carta oberta a l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, demanant-li que la plaça deixi de portar el nom de Joan Carles I i adopti el de la República Catalana. Una proposta que defensarà Unitat per Barcelona (UxB) a l'Ajuntament.

Aquesta iniciativa coincideix en el temps amb la proposta d'ICV-EUiA per retirar també el nom del rei de la placa i recuperar el nom popular de Cinc d'Oros, que feia referència a l'efecte visual que produïen la rotonda central de la cruïlla i els quatre fanals modernistes col·locats als extrems (retirats el 1957). Totes dues propostes es debatran avui en el marc de la comissió municipal de Cultura, en què tant els independentistes com els ecosocialistes presentaran un prec amb les seves propostes de nom. De tota manera, ICV-EUiA no es tanca en banda amb la proposta de Cinc d'Oros, sinó que defensa el canvi de nom amb qualsevol opció que surti d'un procés de participació ciutadana.

Els precs, a més, van un pas més enllà del canvi en el nomenclàtor i demanen que es recuperi el fris republicà, en què constava la dedicatòria a Pi i Margall, que va quedar amagat després de l'entrada de les tropes de Franco a la ciutat. De fet, la proposta independentista també demana que es restitueixi l'estàtua original -o una rèplica idèntica- dela República, obra de Josep Viladomat -que després de ser amagada en un magatzem municipal durant el franquisme es va reubicar a la plaça Llucmajor- i el medalló amb l'efígie de Pi i Margall.

Però les propostes de canvi semblen abocades a un recorregut curt. Tot i que els ecosocialistes ja van aconseguir, a principis de mes, que el ple del districte de Gràcia donés llum verda al canvi de nom, uns dies després la mateixa votació al districte de l'Eixample, que és el que mana sobre la plaça, s'hi va oposar. El detonant va ser el canvi de posicionament de CiU, que en el primer cas es va abstenir en entendre que es tractava d'una decisió que havia de prendre el ple de l'Eixample, i en el segon va votar-hi en contra. Va justificar la decisió per la necessitat de prioritzar projectes.

Avui el tinent d'alcalde de l'àrea de Cultura, Jaume Ciurana, haurà de donar resposta als dos precs, però el posicionament de CiU a l'Eixample, el districte administrativament responsable de la plaça, ja avançava la negativa a entrar en el joc dels canvis de nom. No obstant, el debat sobre la figura del rei d'Espanya a Barcelona està garantit.

stats