Societat 18/03/2015

El Banc dels Aliments: "Hi ha malbaratament a tota la cadena alimentària i cal fer molt més per solucionar-ho"

L'entitat alerta que continua el malbaratament mentre que la xifra de beneficiaris segueix a l’alça

Laura Sugrañes
2 min
Atura’t, 
 No ho llencis!

BarcelonaMentre la seguretat alimentària no és garantida per a moltes persones, al món es perden una tercera part de tots els aliments produïts, uns 1.350 milions de tones l’any. A Catalunya, es calcula que unes 262.471 tones d’aliments consumibles són convertides cada any en residus, la qual cosa equival a uns 35 kg per persona i any.

Aquesta xifra prové només dels aliments rebutjats des de les llars, l’hostaleria i el càtering i la distribució al detall perquè, si s’hi suma la quantitat que es perd amb la indústria agroalimentària i l’agricultura s’eleva a unes 750.000 tones de menjar desaprofitat.

Davant aquesta problemàtica, el Banc dels Aliments, ha signat convenis amb empreses -tant d’indústries alimentàries com de distribució- per aprofitar els excedents i poder-los donar a aquelles persones que ho necessiten. Així doncs, de les 14.214 tones de menjar que l’associació reparteix a l’any, unes 7.143 tones, una mica més de la meitat, provenen d'allò que abans es malbaratava en la indústria alimentària i en l’agricultura.

En aquest sentit el Banc té un conveni amb l’Organització de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) per convertir fruites que no es poden comercialitzar en sucs, i compta també amb acords amb corporacions alimentàries com Mercabarna, i recentment també amb diverses cadenes de supermercats. “Hi ha malbaratament a tota la cadena alimentària i cal fer molt més per solucionar- ho” ha explicat el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga.

La xifra de beneficiaris del Banc dels Aliments és superior cada any i s’ha passat d’unes 57.000 persones a l’inici de la crisi a unes 153.000 l’any 2014. Davant la desigualtat alimentària, l’organització col·labora amb la plataforma Aprofitem els Aliments per sensibilitzar a la gent i poder fer un ús responsable i a l’hora sostenible dels aliments. “Només amb mesures senzilles com congelar o aprofitar les sobres ja es pot fer molt” ha sentenciat Arruga.

stats