El Banc dels Aliments necessita 6.500 voluntaris més per al Gran Recapte d'aquest any

Els organitzadors esperen assolir les 4.600 tones d'aliments de l'any passat

El Banc dels Aliments ha fet una crida aquest dilluns perquè participin 6.500 voluntaris més en el Gran Recapte d'aquest any. En total, necessiten 27.500 persones per cobrir els 2.500 punts de recollida d'aliments que s'habilitaran. Aquest any, el Gran Recapte se celebra el cap de setmana del 25 i 26 de novembre i s'ha fet una crida especial perquè els ciutadans aportin oli, llet, conserves de peix i carn i aliments infantils, ja que són els productes més necessitats.

Ara mateix hi ha 21.000 voluntaris inscrits, però en calen 27.500 per cobrir tots els punts de recollida. El president de la Federació Catalana de Banc dels Aliments, Frederic Gómez, ha destacat que un dels eixos de la campanya és millorar la qualitat dels aliments que s'aporten i ha dit que enguany no s'ha posat un topall però que esperen assolir com a mínim les 4.642 tones de l'any passat. El Gran Recapte se celebra simultàniament arreu del país.

La vuitena edició d'aquesta activitat se celebrarà sota el lema 'La màgia la poses tu!'. Els Bancs dels Aliments esperen recollir bona part dels aliments que els han de servir per atendre les persones que estan en situació de pobresa alimentària. En aquest sentit, Gómez ha destacat que malgrat els indicadors de millora econòmica, i el fet que els beneficiaris no pugen sinó que s'han estabilitzat o han disminuït lleugerament, el 2015 van continuar atenent 235.000 persones.

Gómez ha celebrat que l'evolució d'aquestes campanyes ha estat molt positiva fins assolir les 4.600 tones de l'any passat però ha lamentat que malgrat sembli molt, continua sent "molt poc" per poder atendre totes les necessitats. Segons calcula l'entitat, les necessitats actuals reclamen 484 kilograms anuals per persona. El 2015 el Banc va distribuir 23 tones d'aliments i el Gran Recapte va permetre cobrir el 20% d'aquestes necessitats.

Per això, ha dit que és molt important tant la col·laboració ciutadana aportant aliments com fent-se voluntari. Les donacions es podran fer presencialment als punts habilitats o bé a través d'internet. D'altra banda, ha fet una crida especialment a què la gent, individualment o en família, s'apunti a col·laborar en els torns de quatre hores que s'organitzaran per poder fer efectiva aquesta recollida.

Un cop finalitzat el Gran Recapte també caldrà un equip de voluntaris que s'encarregui de classificar els aliments que s'hauran donat i que aniran arribant a la seu de cada Banc arreu del país. Les inscripcions de voluntaris per aquesta tasca s'obrirà a partir del 18 de novembre.

El president ha destacat que no es tracta d'un recapte del Banc dels Aliment sinó que és una activitat de tota Catalunya i per això ha agraït la participació de totes les parts que la fan possible, entre les que també ha situat les empreses.

Puigdemont fa una crida a la "solidaritat"

La presentació ha comptat amb la participació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui ha fet una crida a la "solidaritat de la ciutadania" tant pel que fa a fer-se voluntaris com a donar aliments. Ha apuntat que Catalunya "no ha fallat mai" quan se li ha fet una crida d'aquests característiques i ha demanat "ser ambiciosos" en quant als objectius a assolir.

El president ha recordat la seva tasca com a voluntari i ha assegurat que sovint el més important no és el valor en termes econòmics del que es pugui aportar sinó el gest i la voluntat de poder posar el gra de sorra, per exemple fent-se voluntari.

Per últim, ha afirmat que cal també un canvi cultural per canviar els hàbits de consum i allunyar-se de la societat de l'"opulència". Per això, ha dit que el govern treballa en una normativa contra el malbaratament. Ha assegurat que Catalunya disposa dels recursos necessaris per satisfer les necessitats alimentàries de la seva població i per això ha dit que no es poden tolerar les situacions de pobresa extrema que existeixen, tampoc quan passi la crisi.