ARQUITECTURA SOSTENIBLE
Societat 29/11/2010

L'Edifici del Banc de Sang i Teixits, exemple per a Europa

Ha estat seleccionat per representar l'Estat espanyol al Consell d'Arquitectes d'Europa. L'edifici és obra de SaAs Arquitectes i Associats

Redacció
1 min

BarcelonaL'edifici del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, inaugurat el juliol, ha estat seleccionat per representar l'Estat espanyol en una exposició del Consell d’Arquitectes d’Europa (CAE) que tindrà lloc a la Seu del Parlament Europeu del 29 de novembre al 3 de desembre..

L'edifici del Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) està concebut com un contenidor flexible, eficient, i saludable, "propi d'una arquitectura serena i sostenible, feta per a durar", assegura Joan Sabaté, director de SaAS Arquitectes i Associats, l'estudi responsable de l'edifici que està concebut com una gran caixa de formigó blanc, formada per la façana, i quatre nuclis interiors que incorporen accessos i serveis. Aquests nuclis són com quatre columnes vertebrals de l’edifici, el sostenen i alhora incorporen i protegeixen les seves xarxes vitals –accessos, instal·lacions, comunicacions-. Aquesta disposició permet donar resposta als canvis tecnològics o organitzatius que es produiran, i per tant allarga la vida útil de l’edifici.

"A la Mediterrània el principal problema dels edificis d’oficines és l'excés de calor", segons Sabaté. En el BST el gruixut mur de la façana, juntament amb l'increment d'aïllament tèrmic, actua com un escut exterior contra el sobreescalfament. "S'han limitat la mida de les finestres i les hem protegit de la radiació solar", diu. Les obertures ocupen menys del 50% de la superfície de la façana i disposen de vidres selectius, per on penetra el 50% de la llum que rep del sol però només el 30% de la calor. Unes persianes interiors, amb lames horitzontals en forma de mirall, transporten aquesta llum cap a l'interior del local reduint en més d'un 30% l’ús de llum artificial.

stats