Societat 30/12/2015

Barcelona en Comú tornaria a guanyar les eleccions municipals sis mesos després

Ho reflecteix el Baròmetre semestral de Barcelona després d'enquestar els ciutadans. ERC esdevindria la segona força, mentre que CiU, PP i la CUP disminuirien de manera considerable

Martí Gelabert
4 min
Ada Colau, líder de Barcelona en Comú, celebra la victòria / Pere Virgili

BarcelonaBarcelona en Comú tornaria a guanyar les eleccions municipals sis mesos després dels comicis celebrats el 24 de maig. Així ho reflecteix el baròmetre semestral de Barcelona (les enquestes es van realitzar el novembre), que pregunta els ciutadans sobre aquest i altres aspectes relacionats amb la ciutat. El partit d'Ada Colau es mantindria en els mateixos resultats, amb un 15% d'intenció de vot sobre els enquestats. CiU, PP i la CUP disminuirien de manera considerable, mentre que ERC, Ciutadans i PSC augmentarien diversos punts. En concret, la segona força política seria ERC, mentre que CiU davallaria fins a la tercera posició. Ciutadans, amb una intenció de vot del 8,8%, seria la quarta força més representada. Pel que fa al PP, descendiria fins a l'última posició (2,6%). La CUP, tot i el descens en intenció de vot, es veuria reforçada per la baixada del PP i seria la sisena força de Barcelona.

En el cas de CiU, tot i que ha davallat quatre punts segons la intenció de vot, el seu líder, Xavier Trias, és el polític de Barcelona més ben valorat, amb una nota de 5,4 per davant de l'actual alcaldessa, Ada Colau (5,2), i del líder d'ERC, Alfred Bosch (5,1). Jaume Collboni (PSC), María José Lecha (CUP), Carina Mejías (C's) i Alberto Fernández Díaz (PP) són els polítics més mal valorats. Però el líder del PP a l'Ajuntament és qui s'emporta la pitjor nota, ja que els enquestats l'han valorat només amb un 3,1.

Valoració dels polítics

Els barcelonins i barcelonines enquestats valoren, especialment, la gestió de l'Ajuntament de Barcelona. Gairebé la meitat (43,3%) segueix pensant que és bona o molt bona, mentre que un 25,5% pensa que és dolenta o molt dolenta. La gestió municipal és la més valorada pels ciutadans, ja que ha disminuït fins a 10 punts respecte de l'any passat la valoració positiva de la Generalitat (25,5%), i un 51% pensa que és molt dolenta. Pel que fa a l'estat espanyol, un 73,5% dels enquestats pensa que la gestió política ha estat negativa. De tota manera, si un 42% dels enquestats afirmava aquest juny que la ciutat de Barcelona havia millorat, ara només ho fa un 24,8%.

Combatre la desigualtat, principal repte

"La desigualtat és el principal problema que té aquesta ciutat", ha explicat el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, que ha recalcat també que el principal repte és "pensar com revertim aquestes desigualtats". En aquest sentit, Pisarello ha destacat aquest dimecres al matí en la presentació dels resultats del baròmetre que els ciutadans tenen clar que aquest problema "té a veure amb la manca d'oportunitats" i, fent autocrítica, que no s'estan garantint prou drets per a tothom. "Això marca la línia d'actuació que hem de seguir. Ens interpel·la com a govern", ha afegit Pisarello. El tinent d'alcaldia ha assegurat també que "tenim un model econòmic que afavoreix les desigualtats" i que, per solucionar-ho, se n'ha de buscar un altre que no ho faci.

De fet, un 78,3% dels enquestats opina que el principal motiu de les desigualtats econòmiques és que la societat no dóna les mateixes oportunitats per a tothom. El 87,4% dels barcelonins pensen que és l'administració qui ha d'actuar per contrarestar-les. Tot i així, la valoració positiva de l'estat actual de l'economia a la ciutat ha pujat en 15 punts respecte del desembre de l'any passat. A nivell familiar, això sí, un 42,6% dels enquestats pensa que la situació econòmica de la llar ha empitjorat.

Principal motiu de les desigualtats econòmiques

L'atur i les condicions de treball són, un any més, les principals preocupacions que té la ciutadania. Com a novetat, aquest baròmetre reflecteix tímidament que part dels enquestats veuen com un problema per a la ciutat la venda ambulant i els manters. Pisarello ha afirmat que el govern està d'acord que "és un problema que cal resoldre" i que existeix una "situació de vulnerabilitat" que és "símptoma de les desigualtats". En aquesta direcció, Pisarrello també ha volgut recordar la postura del govern municipal enfront d'aquesta problemàtica: "No és un problema només amb solució policial, sinó que és també social".

La preocupació sobre el turisme a la ciutat, que havia augmentat considerablement fins el juny passat, presenta un descens, per primer cop, d'1,5 punts. El debat sobre el turisme va ser un dels maldecaps del govern de Trias. El 2011, només un 0,8% dels enquestats ho veia com una problemàtica, però aquest 2015 han estat fins a un 3,8% dels barcelonins els que pensen que s'hauria de solucionar.

D'altra banda, l'Ajuntament destaca que ha augmentat la preocupació de la població per les qüestions polítiques i la inestabilitat. Pisarello ha convidat les forces polítiques a col·laborar en l'elaboració i aprovació dels pressupostos i ha recordat que s'han arribat a acords "en temes clau" com l'aprovació de les ordenances amb el suport d'ERC, PSC i CUP.

Subvenció a la F1

L'Ajuntament de Barcelona retirarà el 2016 la meitat de la subvenció al circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló. Ara per ara, l'Ajuntament abonava quatre milions d'euros cada any. L'equip de Colau ha anunciat aquesta mesura, que compleix un dels compromisos de la seva campanya. Gerardo Pisarello ha explicat que el consistori no volia retirar de manera "abrupta" la subvenció perquè no desitjava "conseqüències econòmiques perjudicials" sobre els altres ajuntaments que es veurien afectats. Barcelona en Comú vol reconvertir el circuit, de manera que la iniciativa sigui "autosuficient".

stats