Societat 30/01/2017

Colau vol més impostos al turisme

L'Ajuntament de Barcelona preveu apujar l'IBI als pisos turístics i insisteix a gestionar el 100% de la taxa turística

Selena Soro
4 min
La Barceloneta (foto) i Ciutat Vella són dels barris més castigats per la densitat de pisos turístics.

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona vol que els turistes que visiten la ciutat marxin deixant al seu pas més beneficis que no pas perjudicis. Amb aquesta idea el govern d’Ada Colau –format per BComú i PSC– ha presentat aquest dilluns el Pla Estratègic de Turisme 2020, un document que ha de ser la línia mestra de la gestió turística fins a la fi del mandat. “El model econòmic no es pot deslligar del model de ciutat, i per això volem que la indústria del turisme sigui sostenible”, ha assenyalat el segon tinent d’alcaldia i regidor d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni (PSC).

Per avançar en aquesta direcció, el consistori ha plantejat, entre d’altres, una pujada d’impostos al turisme. Aquesta pujada inclou un increment de l’impost de béns immobles (IBI) als pisos turístics legals, que estan xifrats en uns 9.600 a la ciutat. Tot i que aquest tipus de modificació no forma part de les competències de l’Ajuntament, l’equip de Colau ha assegurat que pressionaria el govern espanyol per tal que modifiqui la normativa d’hisendes locals. “Les ciutats ens hem d’empoderar, i hem de ser conscients que tenim força per fer petits canvis legislatius”, ha subratllat el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom. Darrerament, l’Ajuntament de Barcelona s’ha aliat també amb ciutats com València o Madrid per pressionar l’Estat espanyol i poder establir, per exemple, topalls al lloguer.

Aquesta és una mesura que no ha agradat l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), que ha emès aquesta tarda un comunicat per rebutjar la pujada de l’IBI i demanar al govern de Colau “que deixi d’atacar al sector amb mesures que generaran més il·legalitat”. “Hauríeu de lluitar contra els més de 6.000 allotjaments il·legals que es calcula hi ha a la ciutat”, lamenta el comunicat.

Gestionar el 100% de la taxa turística

En la mateixa línia d’apujar impostos, Colom ha assegurat avui que l’Ajuntament segueix treballant per negociar amb la Generalitat la gestió del 100% de la taxa turística. Actualment, Barcelona recapta 22,2 milions dels 43,5 que es recullen a Catalunya, però només gestiona un 33% dels que produeix, al voltant de 7,5 milions. Els objectius de recaptar-ne el 100% són bàsicament dos: poder incrementar-ne el topall (fixat ara en 2,5 euros per persona i nit) “a nivells d’altres ciutats europees” i decidir a què es destinen en la seva totalitat. “Ara mateix hi ha un inici d’acord perquè els municipis gestionem el 50% de l’impost, però ens sembla insuficient”, ha remarcat el regidor. Des de la Generalitat, consultats per aquest diari, afirmen que “encara no hi ha res tancat”, ni tan sols la gestió del 50%.

Entre les mesures del pla, Colom també ha destacat la imposició d’una taxa per als creueristes que visiten la ciutat i una per als autobusos turístics que aparquen a Montjuïc. A banda, també es preveu dividir la ciutat en Espais de Gran Afluència (EGA) amb iniciatives com peatonalitzar diversos carrers en dies concrets, reubicar les terrasses dels bars per millorar la mobilitat o limitar la circulació de 'segways'. La Barceloneta i la Sagrada Família seran els barris on s’iniciarà una prova pilot per pactar amb veïns i promotors quines “operacions de microcirurgia” són necessàries per pal·liar els efectes negatius del turisme en els barris que més els pateixen

D’ara en endavant, el govern d’Ada Colau debatrà el pla amb el diversos agents implicats, com ara veïns, empreses o administracions. També caldrà buscar el consens de la resta de grups al consistori i poder tirar així endavant el pla. Sobre aquest punt, Collboni ha assegurat que “el consens és perfectament possible si hi posem sentit comú i diàleg”. “Barcelona és una ciutat acostumada a grans acords, i durant el plenari anterior es va demostrar que aquest govern és capaç d’arribar a grans acords més enllà de les seves fronteres ideològiques”, ha afirmat el regidor socialista, en referència a l’aprovació la setmana passada del pla per centrifugar els hotels a la perifèria (el PEUAT), acordat amb ERC; i el pla d’habitatge, acordat amb CiU. “El Pla Estratègic de Turisme ha de ser assumit i consensuat amb tota la ciutat”, ha conclòs el regidor.

Principals mesures del Pla Estratègic de Turisme 2020

Apujar l’IBI als pisos turístics legals

Barcelona vol pressionar el govern espanyol per canviar la normativa d’hisendes locals i poder pujar l’Impost de Béns Immobles (IBI) als pisos turístics legals, que es xifren en uns 9.600 a la ciutat.

Una taxa turística superior als 2,50 euros

A Catalunya, els turistes paguen entre 0,50 i 2,50 euros per persona segons la ciutat i l’allotjament. Barcelona vol gestionar el 100% de la taxa per decidir-ne el destí, o si cal que sigui superior a 2,50 euros.

Impost als crueristes que passen per Barcelona

Barcelona rep cada dia 6.000 creueristes. Ara per ara, els que s’hi estan menys de 12 hores -són el 57,7% del total- estan exempts de pagar la taxa turística, una situació que Colau vol revertir amb el nou pla.

Un impost per als autobusos que aparquen a Montjuïc

Tot i que l’oposició va tombar aquesta mesura quan es va oposar a les ordenances fiscals de Colau, el govern insistirà a aprovar una taxa de 45 euros per cada autocar turístic que aparqui al voltant de Montjuïc.

stats