Barcelona crea un pla per reduir un 45% les emissions l'any 2030

L'objectiu és complir els acords de la cimera de París de no superar un augment de la temperatura d'1,5 graus

La ciutat de Barcelona ha començat a treballar per aconseguir complir els acords de la cimera de París sobre l'escalfament global i per això ha creat el pla Clima, que vol reduir un 45% les emissions de la ciutat abans del 2030. Aquesta reducció es preveu aconseguir a partir de la reducció d'un 20% de l'ús del vehicle privat i augmentar la producció d'energies renovables que han d'evitar no superar un augment de la temperatura d'1,5 graus el 2030. La tinenta d'alcalde d'Ecologia Urbana, Janet Sanz, ha assegurat que el nou pla Clima posa la ciutat de Barcelona "en la primera plana internacional", ja que a hores d'ara tan sols les ciutats de París i Nova York tenen un projecte amb uns objectius tan ambiciosos com aquest. Segons Sanz, aquest pla demostra que les ciutats tenen "molt a dir" i "molt a fer" en les mesures de l'escalfament.

En el pla Clima es presenta un paquet de 242 accions en àmbits molt diferents. Una d'aquestes és incrementar les zones verdes en 1,6 k m2 per tal de garantir que els arbres redueixin la temperatura de la ciutat. També es preveu la reducció del consum d'aigua als 100 litres al dia per habitant, una xifra que Barcelona està a prop d'assumir, ja que el 2016 era de 107.

Una de les mesures més trencadores, però, és la creació de refugis per a onades de calor. El govern municipal vol crear una xarxa d'espais a menys de 5 minuts per a qualsevol ciutadà per poder anar en cas que hi hagi una onada de calor. El comissionat de Sostenibilitat, Frederic Ximeno, ha explicat que podrien ser biblioteques, parcs o instal·lacions esportives públiques.

Una altra de les mesures previstes al pla és guanyar productivitat en el terrat, ja sigui a partir de la instal·lació de plaques solars o amb la creació d'horts urbans. Perquè el pla també preveu potenciar el consum d'aliments de proximitat i ecològics, entre altres mesures de sostenibilitat.

I és que, tal com ha assegurat Sanz, en cas que la ciutadania no faci els deures amb el canvi climàtic, les onades de calor podrien passar de ser "una cada quatre anys a quatre en un any" a la ciutat de Barcelona, però també podria comportar altres problemes com ara la desaparició de la platja de Sant Sebastià o passar a viure sis nits tòrrides l'any.

De tota manera, el govern insisteix que malgrat haver creat un pla transversal, necessita l'ajuda de la ciutadania a l'hora de complir-lo, perquè en l'objectiu de reduir el trànsit, Ximeno ha assegurat que tot i la implementació de carrils bici i la millora del transport públic haurà de ser la gent qui prengui la decisió de no utilitzar el vehicle privat.

De moment, el pla Clima presenta els objectius i quines són les vies que té el consistori per arribar-hi, però Ximeno ha explicat que el govern local haurà d'anar concretant l'aplicació de mesures al llarg dels anys. En el pla també es dibuixa un horitzó més genèric del 2050 que haurà de servir per posar les bases del pla 2030-2050.

Més continguts de