Barcelona destina 10,8 milions a ajudes per a famílies amb fills menors de 16 anys

El consistori preveu poder ampliar la dotació d'aquest fons en funció de la demanda

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat l'aprovació d'una dotació pressupostària inicial de 10,8 milions d'euros per al Fons Extraordinari d'Ajudes Puntuals d'Urgència Social, que es destinaran a les famílies amb fills al seu càrrec de fins a 16 anys.

En roda de premsa aquest dimarts, la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que la el dispositiu estarà llest a finals de juny i consistirà en una subvenció de 100 euros mensuals a cada demandant de l'ajuda, que es carregarà en la Targeta Barcelona Solidària i es podrà utilitzar per a alimentació, material escolar, higiene i roba.

Ortiz ha detallat que per rebre la subvenció es tindran en compte criteris com "la renda familiar, la valoració social, que les persones que rebin la dotació tinguin en custòdia als nens, i que aquests tinguin entre zero i 16 anys", i ha dit que la renda no s'havia presentat abans ja que no s'havia aprovat la modificació pressupostària.

Ha manifestat que la renda "serà prorratejada durant els mesos transcorreguts de 2016", ja que, segons Ortiz, l'objectiu era que fos una mesura anual, i que la seva presentació es fes efectiva el gener passat i que determinades famílies no s'han pogut beneficiar.

Preguntada sobre el nombre de nens als quals podria ajudar, Ortiz ha descartat donar una "xifra tancada", però ha assegurat que s'arribaria als 10.000 nens als quals va arribar l'any passat. Ortiz ha explicat la necessitat d'avançar cap a un model de renda garantida i ha anunciat que estan emplaçant el Govern per fer-lo efectiu.

La tinent d'alcalde ha declarat que té l'objectiu que ningú que necessiti l'ajuda "es quedi fora", i per això ha insistit en millorar la informació que reben les llars de Barcelona, després del que ha anunciat que l'Ajuntament, a través dels serveis socials, enviarà una carta a 12.000 llars de la ciutat per omplir un formulari i accedir a l'ajut.

A més, ha declarat que el consistori executarà un dispositiu addicional durant juliol on es pugui lliurar la petició i que contribueixi "a no saturar els serveis socials", i les famílies que no rebin la carta i compleixin amb els requisits podran fer el tràmit entre l' 27 de juny i el 27 de juliol.

Ha insistit que la renda s'ha d'acompanyar de "les beques menjador i altres ajuts com a llar i lloguer", i ha declarat que s'haurà de fer en clau territorial a Barcelona, després del que ha dit que el districte que el 2015 va tenir més beneficiar va ser Nou Barris, amb 2.674 nens; seguit de Sant Martí, amb 1.627, i Sant Montjuïc, amb 1.449, mentre que a Sarrià-Sant Gervasi es van registrar 153 casos.