Barcelona farà un pla de xoc per fer front a la proliferació de narcopisos al Raval

L'Ajuntament ha intentat contactar ja amb 107 propietaris de pisos buits per evitar que els ocupin

Barcelona busca la manera de fer front a la proliferació de narcopisos al Raval. La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha assegurat aquest dimarts que l'Ajuntament ha intentat contactar amb els propietaris de 107 pisos buits de "dues zones calentes" del barri del Raval per evitar que s'ocupin per vendre droga i es converteixen en narcopisos. Segons Pin, en dos mesos s'ha pogut parlar amb 40 propietaris.

Després d'una reunió amb veïns, la regidora ha declarat als mitjans que molts dels propietaris són fons d'inversió amb els quals és complicat contactar, i que alguns no s'han mostrat interessats en les mesures proposades per l'Ajuntament, com ara tapiar els pisos, mobilitzar-los al mercat o cedir-los a la borsa de lloguer.

A banda, la comissió de drets socials ha aprovat aquest matí una proposta del PP que insta el govern municipal a resoldre amb urgència la problemàtica vinculada a aquests punts de venda i consum de droga. En el marge d'un mes, l'equip de l'alcaldessa Ada Colau haurà de presentar les mesures "suficients" per evitar noves ocupacions de pisos i un pla de xoc de serveis socials per fer front a la proliferació de narcopìsos i als problemes de convivència que se'n deriven. La mesura s'ha aprovat amb el suport de tots els grups i l'abstenció de la CUP. El consistori també farà un informe de pisos i equipaments ocupats al conjunt de la ciutat. 

Xeringues als carrers

La tinent d'alcalde de drets socials, Laia Ortiz, ha concretat que es tracta d'un problema de salut pública, convivència i seguretat i, davant les crítiques dels grups de l'oposició que acusen el govern municipal d'inacció, ha assegurat que s'està fent un seguiment de la problemàtica perquè és cert que el consum de drogues està repuntant, però ha matisat que les xifres de xeringues recollides són molt lluny de les del 2004. Si aquell any es van recollir 156.000 xeringues a la ciutat, fins a l'agost d'aquest 2017 se n'han recollit 16.000. Ara es recullen unes 2.400 xeringues al mes de mitjana, i el 2004 n'eren 14.000.

Els grups de l'oposició han acusat el govern municipal de fer "l'orella sorda" amb la problemàtica i l'han instat a prendre mesures de manera urgent. La regidora d'ERC Montserrat Benedí, per exemple, ha lamentat que ara per ara no s'estan garantint ni el dret a la seguretat ni el dret a la salut. Des del PDECat, Mercè Homs, que va ser regidora del districte de Ciutat Vella durant el mandat de Xavier Trias, ha acusat l'actual equip de govern de "manca de determinació" sobre què es vol fer al Raval.