Societat 23/10/2017

Barcelona acorda homenatjar les comunitats educatives que es van organitzar per permetre l'1-O

La decisió s'ha pres sense el suport de l'equip de govern municipal, que s'ha abstingut

Maria Ortega
2 min
Els Mossos a l'institut Miquel Tarradell, al Raval, a Barcelona, amb motiu del dispositiu per l'1-O

BarcelonaL'escola continua aquests dies al centre del debat. L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dilluns una proposta del PDCat per organitzar un acte de reconeixement a les associacions de pares i mares, alumnes, docents i veïns i veïnes, així com al col·lectiu d'Escoles Obertes i altres col·lectius per la seva feina en la realització d'activitats lúdiques perquè els col·legis electorals estiguessin oberts l'1 d'octubre. La proposta, que demana que es faci un acte presidit per l'alcaldessa al Saló de Cent, però, és possible que no vegi la llum, perquè el govern municipal, format per BComú i el PSC, no hi ha donat suport.

La iniciativa s'ha aprovat amb els vots del PDCat i ERC i els vots en contra de PP i Cs. El govern municipal havia demanat transaccionar el text perquè l'homenatge fos per al conjunt de la comunitat educativa. La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha argumentat, en aquesta línia, que a la proposició li faltava "no distingir entre bons i dolents" –no fer distincions entre les escoles que havien obert i les que no–, i ha remarcat que el que no necessita ara la comunitat educativa és que es faci un reconeixement "a unes escoles i a unes altres, no".

Més enllà del resultat, el debat ha deixat moments de tensió. La regidora del PP Ángeles Esteller, per exemple, ha defensat que l'1 d'octubre es van "utilitzar els nens com a escuts humans". "Fan actes il·legals i després es queixen de les conseqüències", li ha etzibat a la regidora del PDECat que presentava la proposta, i ha assenyalat el president Carles Puigdemont com a responsable del que va passar.

Cs també ha mantingut un to dur en la seva intervenció. I, de fet, aquest grup municipal ha portat a votació a la mateixa comissió de Drets Socials una proposició en què instava el govern municipal a demanar al Consorci d'Educació que garantís la neutralitat ideològica a les escoles. La proposta ha quedat rebutjada perquè només ha sumat la complicitat del PP, però la regidora Marilén Barceló (Cs) ha aprofitat la seva intervenció per posar exemples del que considera que és "politització de l'educació" i ha instat a revisar llibres de text.

stats