Barcelona impulsa un pla per protegir el nucli antic de Sant Andreu

L’objectiu és conservar el patrimoni històric i les edificacions característiques del barri

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma inicial el pla especial urbanístic per protegir i conservar el patrimoni històric del nucli més antic de Sant Andreu. La comissió de govern va donar llum verda a l'acord que preveu catalogar i protegir una vintena d'edificis entre la plaça Orfila i l'avinguda Meridiana i des del carrer d'Ignasi Iglesias fins a la confluència del carrer Grau amb Gran de Sant Andreu.

La zona que l'Ajuntament vol protegir té una superfície d'unes 27 hectàrees i inclou el teixit històric de Sant Andreu de Palomar. L'objectiu és garantir la conservació dels elements característics de l'antiga vila edificats abans de l'agregació a Barcelona, l'any 1897. Per això es cataloguen nou edificis com a bens d'interès urbanístic i onze més, com a bens d'interès documental -en aquest cas es permet l'enderroc però només si va acompanyat d'un estudi històric i arquitectònic-.   

El pla estarà ara en exposició pública i la previsió és aprovar-lo definitivament al desembre, si no hi ha al·legacions. En el mandat anterior es va modificar el Pla General Metropolità protegint un 48% del nucli històric de Sant Andreu. Amb el nou projecte, s'amplia la protecció a un 10% d'edificis més.