Barcelona impulsarà patis d'escola que mitiguin la calor

El consistori rep quatre milions d'euros de la Comissió Europea per tirar endavant el projecte

L'Ajuntament de Barcelona impulsarà els "refugis climàtics" als patis de les escoles, que potenciaran espais verds i amb aigua per mitigar la calor. La iniciativa començarà primer en deu escoles, amb una inversió de cinc milions d'euros –quatre provenen de la Comissió Europea i un del mateix consistori– amb l'objectiu de rehabilitar alguns patis per millorar-ne l'eficiència energètica. Segons ha explicat la tinent d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz, la proposta permetrà "estar més ben preparats en situacions extremes vinculades a la calor, que afecta molt la salut i el dia a dia" dels alumnes a les escoles. Segons un estudi municipal, les onades de calor es quadruplicaran a Barcelona per l'efecte del canvi climàtic.

El projecte presentat per l'Ajuntament planteja com una de les solucions intervenir a les escoles amb un paquet de mesures blaves, verdes i grises (aigua, verd i rehabilitació). De fet, les escoles també estaran obertes a la ciutadania com a instal·lacions d'oci refrescant durant tot l'estiu i s'introdueix la idea dels patis aquàtics escolars. 

En tot cas, el refugi climàtic també tindrà un vessant pedagògic perquè els nens i nenes participaran en el seguiment de l'avaluació de les accions a través del monitoratge dels sensors.

La inversió es farà després que el programa de la CE Urban Innovaction Action hagi reconegut el projecte 'Adaptació climàtica a les escoles', que es desenvoluparà entre el 2019 i el 2022. L'Ajuntament començarà ja a escollir les escoles que s'inclouran en el projecte, que es triaran en funció de les necessitats dels centres i amb la intenció que els deu seleccionats quedin distribuïts territorialment. La idea és que aquests refugis arribin a més escoles "els pròxims anys". 

Sanz ha explicat aquest projecte en l'inici del curs del programa Escoles + Sostenibles, que reuneix 352 centres educatius que han signat o renovat la seva adhesió al Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. Deu d'aquests centres s'hi incorporen en aquesta edició. El programa pretén introduir la sostenibilitat en l'educació formal, oferint assessorament i recursos als centres per desenvolupar projectes innovadors amb criteris de sostenibilitat, que se centren en diversos aspectes de la ciutat, com l'energia, la contaminació i els residus.