Publicitat
Publicitat

Barcelona licita les obres dels túnels i del parc de les Glòries

Les obres es dividiran en diferents paquets per evitar que quedin en mans d'una sola empresa

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat ja la licitació de les obres de les Glòries, tant les dels túnels com les d'una part de la plaça que hi haurà a sobre. Si es compleixen les previsions, les obres començaran durant el primer trimestre de l'any vinent i, en el cas de la plaça, estaran acabades un any després, mentre que els treballs per fer els túnels trigaran 32 mesos a partir de la seva adjudicació.

La principal novetat de les noves licitacions és que intenten "rebaixar el risc" que les empreses presentin ofertes a la baixa i després no puguin complir amb els compromisos. L'obra del primer túnel va ser suspesa pel govern d'Ada Colau, precisament perquè anava amb retard i s'havia encarit un 24,5%, com ha recordat el director de l'empresa pública BIMSA, Ángel Sánchez.

Per reduir aquest risc, les obres dels túnels s'han dividit en cinc paquets, i les de l'esplanada de la plaça, en cinc més. Les empreses podran concursar a totes les licitacions que considerin, però només tindran dret a una sola obra de les 10 que es volen adjudicar. És a dir, poden acabar treballant en aquestes obres més de 20 empreses.

La divisió dels treballs en diferents paquets rebaixa el preu de les obres a què poden aspirar les empreses: "Si el contracte que s'adjudica és de 80 milions, les empreses abaixen molt el preu perquè és una gran oportunitat per a elles", ha dit Sánchez, que confia que si l'import no és tan elevat, les empreses no presentaran ofertes amb baixes tan pronunciades. Pel que fa als túnels, segons ha explicat la tinent d'alcaldia Janet Sanz, les cinc obres tenen un valor total de 80 milions sense IVA (la més cara és de 31 milions). En canvi, els cinc paquets per fer la gran esplanada tenen un valor total de 20 milions d'euros. "Estem enviant un missatge molt clar [a les empreses] perquè no hi hagi baixes que després no es poden complir", ha dit Sanz, i ha afegit: "La rebaixa del risc és fonamental; com que no es concentrarà en un sol adjudicatari tota l’obra, hi ha més marge de control públic i de l’obra".

La tinent d'alcaldia ha explicat que les diferents obres dels túnels que passaran per sota la plaça es podran desenvolupar "de manera simultània", per la qual cosa es guanyarà temps. Tant els veïns com els partits de l'oposició van lamentar que, en aturar les obres que ja s'estaven fent per culpa de l'encariment, es condemnava a continuar endarrerint la transformació de les Glòries. 

Les obres de la plaça, que en aquesta licitació comprenen la creació d'una esplanada que ocupa 46.000 metres quadrats, serviran per crear "una primera part de verd urbà, que serà un espai polivalent, obert, amb una rambla, una àrea per a gossos, una zona ludicoesportiva i un espai multiusos, entre d'altres", segons Sanz. Aquestes obres acabaran a principis del 2019, però la transformació total de la plaça encara no té ni calendari.

Pel que fa a les empreses a qui l'Ajuntament va retirar l'obra del primer túnel, la tinent d'alcaldia ha dit que estan estudiant la liquidació d'aquella obra, i que si amb la proposta final que ha presentat la Unió Temporal d'Empreses (UTE) es detecta "mala fe", els serveis jurídics estudiaran excloure-la de les noves adjudicacions. La UTE que va iniciar els treballs del primer túnel i que l'Ajuntament pot acabar deixant al marge està formada per Comsa, SAU, Copisa Constructora Pirenaica, SA, Benito Arnó e Hijos, SAU; Romero Gamero, SAU.

Més continguts de