Barcelona, la ciutat més congestionada de l'Estat

Granada ocupa el segon lloc del rànquing, Palma el tercer i Madrid el quart

Barcelona es manté, per segon any consecutiu, com la ciutat més congestionada d'Espanya. I ocupa la posició número 140 del rànquing mundial i la 81 de l'europeu. Ho ha revelat aquest dimecres l'informe TomTom Traffic Index 2019, que recull la situació del trànsit en 416 ciutats de 57 països de tot el món. Els barcelonins passen, de mitjana, un 29% de temps extra en embussos en cada desplaçament que fan per l'interior de la ciutat. En l'àmbit estatal, darrere de Barcelona a la llista de ciutats amb més congestió hi ha Granada (25%), Palma (24%), Madrid (23%) i Santa Cruz de Tenerife (23%). L'informe es realitza tenint en compte les dades recollides p er diferents dispositius GPS. 

Barcelona abaixa la velocitat al cotxe per ser una ciutat 30

Tot i els mals resultats, que es fan públics en el moment en què el govern d'Ada Colau ha anunciat noves mesures de restricció per al vehicle privat com la baixada de velocitat perquè el 75% dels carrers siguin vies 30 i els talls de cap de setmana en vies principals com Aragó, la situació a la ciutat no ha anat a pitjor últimament. De fet, Barcelona va obtenir el 2019 els mateixos valors que el 2018. En termes globals, com recull Europa Press, la capital catalana escala 32 posicions en el rànquing mundial, i passa a ocupar el lloc 140. Però la ciutat és una de les poques del món que sempre té algun grau de congestió. No s'ha assolit mai la fita del 0% d'increment de temps de trajecte com a mitjana en cap franja horària.

Barcelona deixarà el carrer Aragó sense trànsit un cop al mes

El pitjor dia per circular per Barcelona va ser el dimecres 4 de desembre del 2019, en què la pluja i el mal temps van causar una congestió del 66%. Per contra, el dia de menys congestió va ser el 19 d'abril, Divendres Sant, amb un 8%. Durant els dies feiners del 2019, Barcelona va presentar un màxim de congestió del 59% a les hores punta al matí, cosa que es tradueix en un augment de 17 minuts en els trajectes de mitja hora. Els nivells de congestió es van mantenir semblants a la tarda coincidint amb les hores d'entrada i de sortida de l'horari laboral.


A Madrid, la congestió mitjana diària més alta va ser el dijous 19 de desembre, un 47%, just abans de Nadal i en plenes negociacions per la vaga de transports públics. El dia de menys congestió mitjana va ser el 15 d'agost, en plena temporada de vacances, quan la ciutat registra el descens més important d'activitat.

Màxima congestió a l'Índia

A escala mundial, Bangalore, a l'Índia, és la ciutat més congestionada. Els conductors hi inverteixen un 71% de temps extra en els desplaçaments. La següent en el rànquing és Manila, la capital de les Filipines, seguida de Bogotà, a Colòmbia. Mumbai, que perd el liderat de l'any passat (65%), i Pune (59%), totes dues a l'Índia, completen el rànquing de les cinc ciutats més congestionades a escala mundial.

La primera ciutat d'Europa que apareix a la llista és Moscou, amb un 59%, seguida d'Istanbul (55%). Les segueixen Kíev (53%), Bucarest (52%) i Sant Petersburg (49%). Segons l'informe, la congestió s'ha incrementat de manera global durant l'última dècada i 239 ciutats, el 57% del total de les que TomTom ha inclòs al nou informe, han mostrat una pujada en els nivells de congestió entre 2018 i 2019. Només 63 han millorat.

Espanya, amb tot, destaca com un dels països amb menys congestió, amb una mitjana estatal del 22%, per sota de la mundial, establerta en un 29%. Comparat amb altres països del seu entorn, França en té un 34%, Alemanya un 27%, Itàlia un 29% i el Regne Unit un 33,5%.