Barcelona millora els dispositius d'atenció a la gent gran després de detectar 112 casos de maltractament en un any

L'Ajuntament i el Consorci Sanitari signen un conveni per millorar l'atenció

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat un nou conveni per millorar la detecció i l'atenció de casos de maltractament a persones grans després que durant l'any passat se'n detectessin 112, segons ha explicat aquest dimarts la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. L'acord, signat entre l'Ajuntament i el Consorci Sanitari de Barcelona, garanteix la coordinació entre dispositius del sistema sanitari i dels serveis socials per abordar de manera integral els casos que es detectin a la ciutat.

Els 112 casos detectats el 2017 de maltractament a persones més grans de 65 anys es van dur a la fiscalia perquè s'investiguessin. La gran majoria es van produir en l'entorn familiar i no en residències, segons ha concretat Ortiz responent als periodistes.

La tinent d'alcalde ha destacat que compten amb un pla amb 11 accions que aborden els símptomes i la prevenció del maltractament, i ha assenyalat que la majoria de casos són de maltractament psicològic i d'abandonament i solitud prolongada, i també es dona espoli econòmic, entre altres casos.

També treballen per prevenir possibles casos de maltractament de persones grans en centres residencials, i Ortiz ha garantit que estan molt atents a la situació de les residències gestionades per l'Ajuntament i que treballen en una guia per al bon tracte de les persones.

Factors de risc
Els factors de risc per patir maltractaments són l'aïllament social, el fet ser dona, el deteriorament cognitiu, les alteracions de la conducta, la demència, la pobresa, els antecedents de maltractament, la tensió a la llar i la baixa autoestima, entre d'altres. Ortiz ha ressaltat la importància que la persona sigui conscient del que passa, ja que sovint no s'identifiquen com a víctimes de maltractament en tractar-se de casos no visibilitzats i sense una llei específica.