Societat 24/08/2011

Barcelona obre les portes a les hienes 25 anys després

Maria Ortega
3 min
Barcelona obre les portes a les hienes 25 anys després

El Zoo de Barcelona va acabar ahir la seva particular col·lecció de mamífers carnívors, segellant-la amb la incorporació dels únics exemplars faltis : dos mascles de hiena. Feia més de 25 anys que a la ciutat no hi havia cap representació d'aquesta espècie riallera, en hores baixes al conjunt de parcs zoològics europeus en què, per manca de simpaties entre el públic o per dificultats en les instal·lacions, havien caigut molts punts en el rànquing de popularitat. És per això que Barcelona ha respost a una petició explícita del grup de treball de cànids d'EAZA (Associació Europea de Zoos i Aquaris), que demanava una discriminació positiva cap a les hienes per part d'aquells zoològics que tinguessin l'oportunitat de fer-ho.

És el cas del Zoo de Barcelona, que encara amb les aventures de la lloba Penélope a mig digerir ha apostat per les hienes. Des d'ahir a primera hora del matí, els visitants ja hi poden contemplar l'última novetat: una parella de mascles de hiena tacada, que van arribar el 10 d'agost des d'un zoo d'Hongria i que, després d'uns dies d'adaptació -ha calgut tunejar una instal·lació en desús-, ahir ja s'amagaven de les mirades dels primers curiosos per sorprendre'ls, de sobte, sortint del no res.

Dos mascles de set anys, de més de cinquanta quilos i encara sense nom són el primer pas en la fita de reintroduir les hienes al Zoo de Barcelona. Com explicava ahir Conrad Enseñat, conservador de mamí fers del Zoo, la incor poració d'aquests exem plars serà pro gressiva, ja que respon a un programa coordinat: "Durant els primers dos anys més o menys han de viure sols els dos mamífers del mateix sexe", per poder-hi afegir, més endavant, exemplars de femella que en garanteixin la continuïtat. Les hienes, doncs, hi han arribat per quedar-s'hi. I ho han fet en un any especialment positiu per als interessos del Zoo que des de començaments d'any fins ara ha superat de llarg les mitjanes de visitants dels últims anys i s'ha situat en valors pròxims als del 1997.

Fins al mes de juliol la possibilitat de veure espècies poc habituals de ben a prop ha atret la curiositat de prop de 693.000 persones, un 13% més de visites de les que es van registrar en el mateix període de l'exercici anterior.

Turisme de proximitat

L'alcaldessa accidental de la ciutat, Sònia Recasens, destacava ahir, durant la presentació pública de les dues últimes incorporacions, que la pujada de públic ha estat "generalitzada", és a dir, que no s'explica per l'increment d'un perfil concret de visitants, encara que "potser la pujada menys significativa hagi estat la dels grups escolars, que ja estaven tocant els seu sostre". Factors com la crisi econòmica -que ha fet que moltes persones hagin optat per fer vacances sense sortir de la ciutat o per visitar ciutats properes- semblen, segons els responsables del Zoo, un dels punts claus per explicar aquest boom de visitants.

Recasens, a més, va voler rompre una llança a favor de les nouvingudes, les hienes, i va assegurar que, tot i que solen tenir mala imatge perquè són animals carronyaires, les hie nes tacades "són un 50% carronyaires i un 50% depredadores". Elles, per la seva banda, celebraven les paraules boniques acostant-se cada cop més al vidre, sense perdre's cap detall de la roda de premsa.

Abans que les hienes, en l'últim mes i mig el centre ja havia incorporat tres mascles de mona udoladora negra, un mascle de goril·la i dos mascles de gibó crestat.

El Zoo de Barcelona es prepara per a la celebració de dues efemèrides. D'una banda, el seu 120è aniversari i, de l'altra, els 20 anys de la seva revista. I ho fa en plena forma, amb una gran temporada en què, com destacava ahir Recasens, l'estrena de la pel·lícula dedicada a Floquet de Neu -que està prevista a finals d'any- posarà la cirereta.

stats