SOCIETAT
Societat 14/06/2012

El fiscal en cap Barcelona es perfila com a successor de Compte a Catalunya

És el més ben posicionat dels dos únics candidats que aspiren al càrrec

Efe
2 min

BarcelonaEl fiscal en cap provincial de Barcelona, Martín Rodríguez Sol, es perfila com el successor més probable de Teresa Compte al capdavant de la Fiscalia de Catalunya, atès que és el més ben posicionat dels dos únics candidats que aspiren al càrrec.

Segons han informat a Efe fonts judicials, l'actual Fiscal Superior, Teresa Compte, ha desistit de presentar-se a la reelecció al càrrec que ocupa des del maig del 2007, una vegada finalitzats els cinc anys de mandat legalment previstos.

El procés de presentació d'aspirants al càrrec de Fiscal Superior de Catalunya ja s'ha tancat, amb només dues candidatures, la de Martín Rodríguez Sol, de la conservadora Associació de Fiscals, i la del fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) José Joaquín Pérez de Gregorio, de la Unió Progressista de Fiscals (UPF).

Fonts judicials donen per fet que el càrrec serà per a l'actual fiscal en cap provincial de Barcelona, atès que és el candidat més ben posicionat, tant per la seva trajectòria com per la seva afinitat amb l'ala conservadora del ministeri públic, que ara dirigeix la Fiscalia General de l'Estat.

L'elecció de Rodríguez Sol trencaria la dinàmica de les últimes dècades, en què la Fiscalia Superior de Catalunya sempre ha estat en mans de fiscals de tarannà progressista, com José María Mena i Carlos Jiménez Villarejo.

Pertanyent a una família de juristes, Rodríguez Sol va estudiar dret a Lleida i va ingressar el 1980 a la carrera fiscal, que l'ha portat a ocupar la fiscalia superior de la província de Lleida i, des de l'any 2008, la de Barcelona.

Per la seva banda, Pérez de Gregorio va ser durant anys fiscal delegat de delictes de Medi Ambient, abans de demanar el seu trasllat a la Fiscalia del TSJC.

L'elecció del nou Fiscal Superior de Catalunya es resoldrà el pròxim 10 de juliol a la reunió del Consell Fiscal, òrgan presidit pel fiscal general de l'Estat i integrat per una desena de representants del ministeri públic.

Teresa Compte, que està en funcions des del passat 27 de maig, ha dirigit la Fiscalia de Catalunya els últims cinc anys, després d'accedir a la carrera el 1982, quan va ser nomenada ajudant fiscal a Barcelona.

Adscrita a la Unió Progressista de Fiscals, Compte va treballar durant més de vint anys amb els seus antecessors Mena i Villarejo i, abans de dirigir la Fiscalia Superior, s'encarregava de coordinar els judicis amb jurat i la presentació de recursos davant el Tribunal Suprem.

stats