Societat 07/11/2016

Barcelona pagarà 1.500 euros als propietaris de pisos buits que s'inscriguin a la borsa de lloguer social

Un equip de 15 persones detectarà pisos i solars buits amb l'objectiu d'elaborar un cens de tota la ciutat i fomentar l'habitatge social

Selena Soro
2 min
Un equip de 15 persones detectarà pisos buits a Barcelona

BarcelonaDes de fa un mes, un equip de 15 persones recorre els carrers de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí a la recerca de pisos i solars buits. L'objectiu, segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el regidor d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Muntaner, és presentar d'aquí 6 mesos un cens que serveixi al consistori per tenir una radiografia d'aquestes zones de la ciutat i fomentar l'ús social de l'habitatge. A llarg termini, la iniciativa vol ampliar-se als 73 barris de Barcelona, amb la Vila de Gràcia i el Raval com a següents àrees de treball.

Un cop es localitzin els pisos i els seus propietaris se'ls oferirà entrar a la borsa de lloguer social de la ciutat a canvi d'una sèrie d'avantatges, un dels quals és un incentiu econòmic de 1.500 euros que es farà efectiu per la inclusió de l'habitatge a la borsa, i que han de cobrir l'espai de temps mentre es fan les gestions d'incorporació al pis. També s'oferirà una subvenció del 100% a la rehabilitació si el pis necessita reformes –amb un màxim de 15.000 euros–, o un abonament del 50% de la quota líquida de l'IBI. L'Ajuntament garanteix el pagament mensual del lloguer i una assegurança multirisc de la llar. A canvi, el propietari accedeix a destinar el seu pis per a habitatge social a un preu aproximadament un 20% més barat que al mercat habitual. Qualsevol propietari que tingui un pis buit pot beneficiar-se d'aquestes condicions, més enllà de si hi ha contactat l'Ajuntament o no. La sol·licitud es pot fer a través de la web.

L'equip de 15 persones que es dedicarà a localitzar pisos buits ho farà a través de l'encreuament de diferents bases de dades, com ara dels subministraments –a través d'Aigües de Barcelona, per exemple–, i que puguin donar pistes sobre si el pis està ocupat o no. A banda d'això, hi haurà un altre equip d'entre 6 i 10 persones que s'encarregarà de localitzar els propietaris dels pisos per oferir-los entrar a la borsa d'habitatge.

Amb el País Basc i el Regne Unit com a referents

En el projecte, coordinat per la regidoria d’Habitatge, també hi estan implicats l’Insitut Municipal d’Informàtica, el Gabinet Tècnic de Programació i Barcelona Activa. En aquest cas, a través dels plans d’ocupació que impulsa Barcelona Activa han estat contractats els equips tècnics que estan realitzant el treball de camp. Durant 6 mesos, aquest equip visitarà aquests primers barris amb un procediment que inclou fins a un total de 5 visites per pis per tal de poder comprovar mitjançant diferents mecanismes si hi ha persones vivint-hi.

Es tracta d’una metodologia pionera a Catalunya que permetrà, d’una banda, elaborar el cens de pisos buits, i d’una altra, elaborar un registre dels solars disponibles per construir habitatge. A la llarga, també servirà per fer un seguiment del manteniment d’aquests immobles. El govern del País Basc també va aplicar durant un temps aquest mètode, que a través de l’empresa Bizigune ha mobilitzat uns 5.000 immobles des del 2004, un terç de tots els pisos buits que tenen a l'autonomia. A Europa, el referent és l’Empty House Agency del Regne Unit.

stats