JUDICI A LA VIOLÈNCIA POLICIAL

L’1-O a Barcelona: la radiografia del dispositiu policial

Les declaracions dels caps de nucli contraposades a les de Nieto revelen les claus de l’operatiu

La investigació de les càrregues de l’1-O a Barcelona -amb una cinquantena d’agents i comandaments de la Policia Nacional investigats- va fer un salt qualitatiu la setmana passada quan una part dels màxims comandaments a peu de carrer van admetre haver rebut aquell dia l’ordre d’intervenir abans que obrissin les escoles. La investigació ha pogut acreditar que l’operatiu es va dissenyar per ser executat al marge de si els Mossos intervenien o no, contradient així el que sempre havien assegurat Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i, sobretot, l’ex número dos del ministeri de l’Interior, José Antonio Nieto, i el coordinador del dispositiu, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos -tots dos testimonis en la causa-. Dos anys després, continuen sense aclarir-se altres interrogants, com ara la implicació d’aquests càrrecs polítics en l’operatiu, les ordres concretes que van rebre els agents i per què l’actuació va parar al migdia. Però el que va dir Nieto i el que han dit ara els caps de nucli permet fer una radiografia de com va ser el dispositiu a la ciutat.

El cap de setmana

Dos brífings clau

Fins al cap de setmana previ a l’1-O, els policies desplaçats a Barcelona es van quedar als vaixells ancorats al port. El 29 de setembre del 2017 Nieto redacta la instrucció 4/2017, que, basant-se en l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ordena tancar les escoles. Aquell mateix divendres es fa un brífingals agents i comandaments, en què els donen la llista d’escoles on actuar. El dirigeix el cap de les unitats d’intervenció policial (UIP) del cos, el comissari José Miguel Ruiz Iguzquiza, que per a l’1-O portarà l’indicatiu Marte.

L’endemà, dissabte, els comandaments es desplacen a les escoles i decideixen en quines actuaran primer. Prioritzen els centres amb millor accessibilitat. A la tarda Iguzquiza dirigeix un segon brífing, en què s’explica als agents que es comunicaran amb les emissores de ràdio o via telèfon mòbil. Les converses per aquest canal no s’han aportat mai.

L’ordre d’intervenció

Fixar la cadena de comandament

Diumenge els agents es van llevar cap a les 5.30 h. A partir de les 7 h, van començar a desplaçar-se cap als punts on actuarien. Cap a les 8.00 h Marte dona l’ordre d’intervenció, segons han admès els caps de nucli. L’existència d’aquesta ordre contradiu el que va dir Nieto, que va negar que hi hagués una indicació d’aquest tipus i va atribuir la decisió als comandaments. “No hi ha un moment, mai, en què es digui «Intervenció, ja!» Més enllà de la contradicció, s’evidencia que la decisió d’actuar es va prendre abans que obrissin les escoles, sense saber si els Mossos aconseguirien tancar-les. Segons les advocades de les acusacions Anaïs Franquesa (Irídia) i Núria Sánchez March, la declaració dels caps de nucli ha sigut clau per poder fixar aquest punt i arribar a la conclusió que la Policia Nacional va actuar “de manera autònoma”.

Nieto admet ser el responsable de “la coordinació i de l’ordenació de tot l’operatiu”, però no de les indicacions a peu de carrer, que van ser dels caps de nucli. Franquesa considera que almenys fins a aquest punt s’ha pogut aclarir l’“elevada responsabilitat” dels comandaments. A la lletrada li queda la incògnita del paper de la Brigada d’Informació, que “passava informació als comandaments sobre la situació a les escoles”.

L’actuació dels agents va ser gairebé calcada en tots els centres. S’obrien pas entre els votants amb les porres. Imatges com la de votants sagnant al cap o els cops de porra a persones amb les mans enlaire es van fer habituals, com les de l’Escola Mediterrània o Infant Jesús. Entre altres accions, hi ha la dels votants a qui arrenquen de l’escala a l’IES Pau Claris, o el matrimoni de de 70 anys a l’IES Joan Fuster en què ell acaba amb el maluc fracturat, o l’home a qui un agent arrenca part d’una orella a l’Escola Prosperitat. I així fins a 27 centres. Nieto va dir que l’1-O “es podria haver utilitzat encara un grau més elevat de força”, però que l’actuació dels agents també tenia una funció “exemplaritzant”. A l’Escola Ramon Llull, Irídia ha aconseguit identificar l’escopeter que hauria disparat una pilota de goma a Roger Español. Nieto va justificar l’ús dels projectils perquè els agents estaven “segrestats”.

L’aturada

Una incògnita sense resoldre

Tots els agents i comandaments interrogats asseguren que no hi va haver ordre de retirada. Senzillament, al migdia els van dir que anessin a dinar i després ja no van rebre cap nova indicació. Nieto només va dir que, en la seva instrucció, la fase operativa es limitava a la franja entre les 7.30 i les 10 del matí, però que es va allargar més “per la gran resistència” dels ciutadans. Franquesa explica que encara que no s’hagi pogut esbrinar per què es van aturar les càrregues, almenys sí que s’ha pogut acreditar a través dels agents que al migdia els van ordenar “tornar a les zones de control”.

Segons l’advocada, el motiu de l’aturada de la intervenció continua sent una de les grans incògnites. En canvi, creu que els dos anys d’investigació han servit per acreditar que l’operació es va dissenyar per actuar al marge de si ho feien o no els Mossos. “No era cert que estaven a l’espera”, conclou l’advocada, que també assegura que la investigació ha pogut determinar la responsabilitat dels agents que van lesionar els denunciants però també dels caps de nucli. La incògnita és fins a quin punt es pot anar més enllà. “Caldria anar més amunt i saber si hi va haver implicació dels responsables polítics”, diu Sánchez March. Ara les acusacions estudien demanar la compareixença d’Iguzquiza per veure si aquesta declaració els permet fer aquest pas.

José Antonio Nieto: 

“La responsabilitat de tota la coordinació i de tota l’ordenació del dispositiu d’aquell dia la vaig assumir i l’assumeixo jo”

“No hi ha un moment concret en què es plantegi... No existeix mai, en aquest cas, un moment en què es digui «Intervenció, ja!»” 

 “La instrucció és una successió d’objectius. El més ampli era impedir l’obertura de les escoles, si no s’aconseguia, tancar-les i, si no, retirar el material i aconseguir així que no es donés el referèndum per celebrat”

 “No va ser una ordre meva la de no detenir a ningú i no em consta que en tota la preparació de l’operatiu es produís aquesta ordre”