CONVIVÈNCIA
Societat 31/07/2012

Barcelona renova el seu pla d'immigració sense el PP

Auri Garcia Morera
2 min
Després de dos anys de descens, el 2011 el padró de Barcelona va sumar 3.858 estrangers.

BARCELONA.Barcelona va renovar ahir el seu pla d'immigració per al període 2012-2015 amb un acord polític que per primera vegada no va ser unànime, ja que el van firmar tots els grups excepte el PP. L'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, va censurar l'absència dels populars argumentant que el pla és un espai de debat amb marge per a la discrepància: "Les discussions, primer, les hem de tenir a dins. Són temes molt sensibles que poden portar a fractures importants".

El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, va explicar als mitjans que el seu grup no se sumava a l'acord "per una qüestió de coherència" i per la falta de concreció del pla. "Quan no s'aprofundeix, és fàcil trobar el consens", va denunciar. Els representants dels altres grups van coincidir a lamentar l'absència del PP en un pacte que va néixer el 2002 i que des de llavors sempre havia estat subscrit per tots els partits.

L'altra gran novetat respecte al període anterior és que el pla deixa de tenir assignació pressupostària. Segons Trias, perquè "recull accions transversals" d'àrees molt diverses, cadascuna de les quals té el seu pressupost. Segons l'alcalde, el canvi "no es fa per qüestions econòmiques" sinó per la dificultat de quantificar la despesa que acaba afavorint les polítiques d'immigració. "Probablement gastarem més i tot", va concloure ahir Trias. Per al període 2008-2011, el pressupost va ser de 57 milions d'euros. Com tots els municipis, Barcelona es veurà afectada per la supressió del fons d'acollida en els pressupostos del govern espanyol. L'any passat, Catalunya va rebre 15 milions d'euros d'aquest fons, i enguany la Generalitat només incrementarà la seva aportació en 1,2 milions.

Tot i que aquest any 2012 la xifra d'estrangers empadronats ha pujat lleugerament, l'estancament de l'arribada d'immigrants ha fet que el nou pla se centri menys en l'acollida i més en la integració dels nouvinguts, a mig camí del multiculturalisme i l'assimilacionisme.

stats