MODA
Societat 11/07/2012

Barcelona s'aixeca les faldilles

Laia Beltran
2 min
El 080 es va obrir ahir amb un còctel de presentació de la marca que han creat conjuntament Lydia Delgado 
 I Miranda Makaroff (a la imatge petita).

BARCELONALa crisi econòmica ha pintat un panorama desolador de la moda: les botigues multimarca cauen com fitxes de dòmino i molts joves dissenyadors independents, mig escanyats, celebren entrar en nòmina d'una multinacional que temps abans havien menyspreat. La moda és un negoci, un gran negoci, per molt que calci talons esmolats i es pinti els llavis de vermell. I els negocis necessiten visibilitat. Ni que sigui durant una setmana. I aquesta és la setmana de la moda de Barcelona. Li diuen 080 Barcelona Fashion.

Les cartes estan repartides des de fa setmanes. Ara només cal veure com avança la partida. El Palau de Pedralbes és la sala de jocs d'aquesta edició. I ja en van deu. Fins a aquest divendres hi desfilaran més d'una vintena de marques que avançaran les seves propostes per a l'estiu del 2013. Ahir va estrenar la passarel·la Miranda Makaroff, la filla polifacètica de Lydia Delgado, i la tancarà TCN, la firma de Totón Comella. Pel camí, es barrejaran noms com Gori de Palma, Martínez Lierah, Celia Vela, Toni Francesc i Mango.

Aquest punt és un dels més controvertits del 080: barrejar empreses amb tanta projecció com Mango i Desigual amb marques d'autor com Brain&Beast, Alexis Reyna, Juan Pedro López i Justicia Ruano. I a totes aquestes firmes cal sumar-n'hi dues d'estrangeres, Siki Im i Schipper/Arques, per allò del toc internacional. El 080 s'ha convertit en un còctel amb ingredients dispars. No és dolç com el Manhattan ni amarg com el Whisky Sour. En la seva peculiaritat, però, se li ha de reconèixer la voluntat d'adaptar-se a tots els paladars -malgrat córrer el risc de convertir-se en un mojito- i d'agitar una mica el sector, que també té el seu mèrit.

A conseqüència del 080, s'ha creat un interessant teixit d'activitats paral·leles. Un marc tan regi com el Palau de Pedralbes convida a programar exposicions, xerrades, concursos, festes i fins i tot un business corner . En aquest sentit, el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya (CCAM) s'ha esforçat a acontentar a tothom: ja arribeu tard si us interessa la moda i la bellesa a l'Antic Egipte, però encara podeu escoltar les vivències de Miguel Adrover, un mallorquí que va arribar a desfilar a la passarel·la de Nova York. També podeu visitar l'exposició El cos vestit , a la segona planta del Palau. Us sorprendrà amb quina facilitat les dones hem comprimit i alliberat el nostre propi cos al llarg de la història.

¿I què seria un festival sense la cartellera off ? A aquestes altures de la setmana encara teniu temps de descobrir les noves propostes de Montse Liarte (ex-080) a la botiga d'interiorisme Mar de Cava o riure una estona de la moda i de tot plegat amb la il·lustradora Moderna de Pueblo, l'estrella convidada a l'espai de Krizia Robustella (una altra ex-080).

stats