Barcelona ordena el tancament immediat de 256 habitatges turístics il·legals

El nou equip de visualitzadors ha identificat deu vegades més pisos il·legals que via inspecció

Aquesta setmana, 256 habitatges d'ús turístic il·legal rebran una notificació de l'Ajuntament de Barcelona perquè l'activitat que hi duen a terme cessi immediatament. Si no ho fan, en un període d'entre sis i dotze mesos veuran el seu habitatge precintat. Així ho han explicat aquest dimecres al matí la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. És el balanç del primer mes de funcionament del  pla de xoc contra habitatges d'ús turístic il·legal a la ciutat, que, entre altres coses, va endurir les sancions i va implementar un equip de visualitzadors per detectar possibles vulneracions de la llei a peu de carrer.

Aquest equip de 20 visualitzadors ha pogut identificar a la xarxa i verificar 'in situ' 234 pisos il·legals, deu cops més que via inspecció. Tots els pisos que hagin estat verificats i no compleixin la llei rebran l'ordre de cessament i, a més, seran sancionats amb 30.000 euros. Els pisos que sí que tenen llicència però no la publiquen també rebran una sanció, en aquest cas, de 3.000 euros. L'equip d'inspectors, per la seva banda, ha fet 512 inspeccions que han derivat en 22 ordres de tancament. En l'àmbit de la inspecció, l'Ajuntament també ha obert dos expedients de restitució de la legalitat a dues residències d'estudiants –una a Sant Martí i l'altra a Sants-Montjuïc– que actuen com a hotel, tot i disposar de permís per a residència i estar ubicats en terrenys qualificats d'equipament.

A través de la web de l'Ajuntament, d'altra banda, s'han rebut 406 adreces, que els inspectors estan en procés de verificar. Els visualitzadors també han realitzat 373 enquestes a turistes, que en 27 caos han facilitat l'adreça concreta on s'allotgen. A més, s'han localitzat 318 adreces d'allotjaments il·legals per converses amb veïns.

Si Airbnb reincideix haurà de pagar 600.000 euros

De les actuacions prèvies al pla de xoc, s'ha comprovat que 61 pisos il·legals han deixat d'operar i s'estan tramitant 1.015 ordres de cessament i 682 sancions. D'altra banda, s'han resolt també les sancions a Airbnb i Homeaway, multades amb 60.000 euros cadascuna per publicitar allotjaments turístics il·legals i negar-se a facilitar adreces de possibles pisos que incompleixin la llei. Un cop cobrada la multa, si reincideixen seran sancionats amb fins a 600.000 euros, segons ha assenyalat la tinenta d'alcaldia.

Pel que fa a la prova pilot que fa un any l'Ajuntament va engegar, i mitjançant la qual es permetia als pisos multats condonar un 80% del deute a canvi d'entrar al parc d'habitatge social, el resultat ha estat decebedor. Segons ha explicat la regidora Gala Pin, cap propietari s'hi ha acollit i tots han preferit pagar la multa de 15.000 euros. "Això evidencia que part del discurs d'Airbnb que diu que molts dels propietaris posen el pis de lloguer per arribar a final de mes és fals. Poder pagar 15.000 euros de multa evidencia que més aviat hi fan negoci", ha assenyalat. Per aquest motiu, l'Ajuntament també va decidir augmentar les multes a un mínim de 30.000 euros.

"No ens podem permetre el luxe de perdre residents als barris. El dret a l'habitatge dels veïns és un dret que hem de preservar", ha subratllat Janet Sanz. Per això, ha deixat clar que el pla de xoc "té recorregut més enllà de l'estiu" i ha vingut per quedar-se "tot l'any".