Societat 18/01/2012

Barcelona viurà aquest any un carnaval sense rua central

L'Ajuntament elimina l'acte principal per donar més protagonisme a les rues de barri i les celebracions més tradicionals

Ara
1 min
Rua de Carnaval a Passeig de Gràcia, amb una gran afluència / AFP

BarcelonaL'avinguda del Paral·lel de Barcelona no s'arribarà a consolidar com a escenari de la rua central del carnaval, ja que el nou equip de govern ha previst, de cara a aquest 2012, canvis en el format de la festa. El més evident: no hi haurà cap celebració central. Les rues de barri agafaran el protagonisme en una decisió que, segons l'equip de govern de la ciutat, no respon a l'època de crisi, sinó a la voluntat de recuperar els elements més tradicionals del carnaval a Barcelona.

El primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, ha concretat avui, durant la comissió municipal de presidència i règim interior, els principals trets del nou model de festa. Més enllà de la supressió de la gran rua, l'edició 2012 recuperarà el tradicional ball de carnestoltes, l'arribada del rei Carnestoltes i l'enterrament de la sardina. L'objectiu és recuperar l'essència del carnestoltes històric (segles XVI i XVII) i el projecte compta amb la col·laboració dels historiadors Xavier Cordomí i Albert García Espuche.

Segons l'Ajuntament, els canvis introduïts són fruit d'un llarg procés de diàleg amb les entitats i el conjunt d'actorss implicats en la celebració per aconseguir un "carnaval més propi, a partir de la pròpia història de la ciutat". L'esbós de la festa s'acabarà de concretar en les properes setmanes, però engegarà el Dijous Gras, el 16 de febrer, amb la presentació dels ambaixadors del carnaval al mercat de Santa Caterina. El rei Carnestoltes arribarà, el mateix dia, al passeig del Born desfilant amb la seva comitiva, farà la proclama i donarà pas al ball de màscares. Les rues de carnaval dels barris se celebraran el 18 de febrer i l'enterrament de la sardina, el dia 22, al parc de la Ciutadella.

stats