Barcelona reconeix la feina dels cossos de seguretat el 17-A amb l'oposició de la CUP

El ple aprova atorgar Medalles d'Or al Mèrit Cívic a policia i serveis d'emergències

"Gràcies, Barcelona". Les paraules les ha entonat el cap de files d'ERC a la ciutat, Alfred Bosch, durant el plenari extraordinari que s'ha celebrat aquest divendres per aprovar l'atorgament de Medalles al Mèrit Cívic als cossos policials i serveis d'emergències per la seva "exemplar" resposta després de l'atemptat de la Rambla. La sessió s'ha centrat en l'agraïment a la feina dels diferents equips que van treballar sobre el terreny però també en la de molts veïns anònims que van contribuir a atendre les víctimes o que van decidir de forma espontània reconquerir la Rambla. Tots els grups, amb excepció de la CUP, han votat a favor de l'atorgament de les medalles a la Guàrdia Urbana, al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, al Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de Barcelona, als Mossos d'Esquadra i al Sistema d'Emergències Mèdiques.

Els anticapitalistes, que sempre s'oposen a aquest tipus de reconeixements, han assegurat que no podien participar en un homenatge als cossos policials. "No volem elevar a la categoria d'herois els que ostenten el monopoli de la violència", ha argumentat la regidora Maria Rovira, que, tot i remarcar que no dubten de la valentia de molts dels agents que van actuar aquell dia, ha recordat alguns dels casos polèmics en què s'han vist involucrats tant els Mossos d'Esquadra com la Guàrdia Urbana. El PP, al seu torn, s'ha sumat al reconeixement -ha qualificat l'actuació dels Mossos "d'exemplar"-, però ha lamentat que no s'hagi fet extensiu a Guàrdia Civil i Policia Nacional.

L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha respost a la CUP demanant respecte i reconeixement a unes persones que "es van jugar la vida" a la Rambla i ha recordat el paper dels agents que van intentar reanimar el nen de tres anys que va morir en l'atemptat. Colau s'ha referit també a la petició del PP que assegurava que el que es fa ara és reconèixer la tasca dels cossos que van treballar en el "minut 0" i que, per això, tampoc s'ha lliurat medalla a entitats com la Creu Roja, tot i que també van tenir un paper fonamental en la gestió de l'atemptat. L'alcaldessa també ha deixat clar que amb les medalles "no s'acaba res" i que ara la ciutat haurà d'entomar debats importants.

El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, ha pres la paraula a l'inici del ple per remarcar que l'objectiu de la sessió era fer "un acte de justícia que la ciutat havia de fer". Pisarello ha agraït tant als cossos policials i serveis sanitaris que van treballar a la Rambla com als veïns que van ajudar a retornar el pols a la ciutat que protegissin "l'esperit que fa de Barcelona una ciutat coratjosa".

En nom del PDECat, Xavier Trias ha tingut un agraïment especial per a la Guàrdia Urbana, qüestionada els últims mesos. "Barcelona no té por i no en tindrà gràcies a la força de la seva gent", ha conclòs Trias en referència al paper de la ciutadania en el postatemptat. El republicà Alfred Bosch, que ha engegat la seva intervenció glossant "l'orgull de ciutat", ha aprofitat el seu torn per destacar el paper del conseller d'Interior, Joaquim Forn, "format" a l'Ajuntament, i per remarcar que, un cop "tancat el dol", s'hauran d'abordar aspectes com el reforç "necessari" de la plantilla de la Guàrdia Urbana.

Les medalles s'entregaran avui mateix en un acte a l'Auditori de Barcelona conduït per la periodista Gemma Nierga i presidit per l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau; també hi assisteixen el conseller d'Interior, Joaquim Forn; el conseller de Salut, Antoni Comin; i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

L'objectiu del ple extraordinari d'aquest divendres, a part d'aprovar l'atorgament de les medalles, també era el de i reconèixer i agrair als serveis municipals, als veïns, als comerciants i a la ciutadania en general la sev a "actuació de col·laboració i civisme" envers les víctimes i els seus familiars.

Presa de possessió de Rognoni

Abans de la celebració del ple, Irma Rognoni ha pres possessió com a regidora del grup municipal demòcrata en substitució de Joaquim Forn, que va acceptar el càrrec de conseller d'Interior al mes de juliol. Colau ha lliurat la banda a la nova regidora, que, durant el mandat de Xavier Trias, va ser regidora de Nou Barris i de l'àrea de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats. Rognoni ocupava, el 2015, el 14è lloc de la llista que va encapçalar Trias.

El d'avui, d'altra banda, també ha sigut el primer ple amb Jaume Ciurana com a portaveu del PDECat, que ha assumit aquestes funcions en substitució també de Joaquim Forn.