OCI FAMILIAR
Societat 25/12/2014

Les Basses de Lleida esperen els barrufets per al 2017

La Paeria projecta un parc temàtic dedicat als populars nans blaus que seria pioner a Europa

Ivan Belilles
5 min
Les Basses de  Lleida esperen els barrufets per al 2017 Ferrari Land, un parc de marca diferent

LleidaLleida vol barrufar a Europa acollint un parc temàtic d’oci familiar i educatiu dedicat als barrufets. L’Ajuntament de la ciutat ha posat en marxa un projecte per construir aquest complex inspirat en els populars nans blaus, pioner a Europa, que s’inauguraria el 2017. El lloc escollit per la Paeria per allotjar els barrufets és l’històric i emblemàtic Parc de les Basses, una zona arbrada de 27 hectàrees, a cinc quilòmetres del centre de la ciutat, que durant més de quatre dècades va acollir les piscines municipals i un càmping, i que està en desús des de fa 11 anys. Els barrufets viuran en aquest bosc o, si més no, aquesta és la previsió de l’equip de govern de la Paeria i del principal partit de l’oposició, que han treballat de bracet en aquest projecte, que persegueix situar Lleida en el mapa europeu dels parcs temàtics.

Si es fes realitat, seria el primer parc temàtic d’Europa dedicat als populars personatges blaus, creats el 1958 pel dibuixant belga Pierre Culliford, Peyo. Per fer-ho possible, l’Ajuntament de Lleida ha adquirit els drets dels barrufets a la firma que els gestiona, IMPS, que està dirigida per Véronique Culliford, filla del creador d’aquests personatges animats. Culliford, que ha visitat les Basses, defensa que el parc lleidatà s’ajusta perfectament al projecte. “Estic encantada que el primer parc dels barrufets pugui veure la llum en una ciutat com Lleida”, assegura. Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, indica que durant el primer trimestre de l’any trauran a concurs la concessió per habilitar el parc i es mostra confiat que la primera pedra del complex es posarà durant el mateix 2015. Ros espera que, en un màxim de dos anys, per al 2017, els barrufets ja hauran acampat a les Basses.

Els personatges més coneguts

El projecte busca ara tancar els acords amb els inversors que hauran d’assumir els 47 milions d’euros que s’ha calculat que seran necessaris per construir el parc temàtic en un espai de 9 hectàrees -30 milions- i la resta d’infraestructures que l’acompanyaran -17 milions-. Segons Ros, es tractarà d’un parc d’oci familiar que portarà a la ciutat més de 330.000 visitants a l’any i que generarà uns 200 llocs de treball. És el que assenyalen els estudis encarregats per l’Ajuntament. L’alcalde és optimista respecte a la recerca d’inversors i assegura que ja hi ha una quinzena d’empreses interessades en el projecte i que les negociacions estan “molt avançades”. L’Ajuntament de Lleida aposta perquè, un cop finalitzat, el parc sigui un espai de trobada infantil de referència a Catalunya en clau local, nacional i internacional. El públic objectiu seran famílies amb nens d’entre 2 i 12 anys, escoles, esplais i altres organitzacions de caire educatiu, ja que, segons Ros, “hi ha un buit de mercat en aquest tipus d’opcions de lleure, que tenen èxit a la resta d’Europa, com els parcs dedicats a Lego i Playmobil”.

Estudis de mercat situen els barrufets com els personatges animats més coneguts, amb un índex de popularitat del 99,9%, per davant d’altres personatges o jocs com Scooby Doo (98,5%), Garfield (94,8%), els Picapedra (93,5%) i els Playmobil (88,9%). El projecte del parc temàtic compta amb 9 hectàrees de les 27 que té el complex de les Basses i s’estructurarà al voltant de diverses activitats, a part del bosc dels barrufets. També hi haurà un hotel familiar, una zona de càmping i bungalous, un estadi d’atletisme i un centre comercial de 2.500 metres quadrats.

Els informes encarregats per la Paeria assenyalen que aquest projecte generarà 7 milions d’euros d’ingressos directes i 7,5 milions en ingressos indirectes el primer any de funcionament. L’alcalde va assegurar que el parc temàtic cobrarà entrada, però que la resta d’instal·lacions seran d’ús públic.

L’anunci del projecte ha provocat una barreja d’il·lusió i dubtes entre la ciutadania pel que fa a la viabilitat de la proposta. La majoria de lleidatans es mostren favorables a recuperar el Parc de les Basses, però no a qualsevol preu. En aquest sentit, l’economista Ramon Morell, de referència a Lleida, aposta per una solució “més minimalista” per fer renéixer el parc. “El model d’inversió privada en sòl públic ja és caduc i penso que aquest projecte és inviable i no reflotarà el parc”, sosté. Morell aposta per recuperar la zona que hi havia abans amb inversió municipal, encara que sigui de manera gradual, en 5 o 6 fases. Els partits de l’oposició tampoc veuen amb bons ulls el projecte escollit pel PSC i CiU per recuperar el complex i ho titllen de “maniobra electoralista”. Joan Vilella (PP) veu “desorbitada” la xifra de 47 milions d’euros i no confia a trobar inversors privats. Carles Vega (ERC) considera que amb aquesta solució “es mercantilitzarà l’ús de les Basses perquè un espai públic generarà rendiment econòmic a empreses privades”. Eduard Baches (ICV) reclama “un debat ciutadà per decidir el futur de les Basses”, i la CUP demana una convocatòria urgent de la comissió de seguiment de l’audiència pública sobre les Basses.

Els hostalers i comerciants són més optimistes i creuen que, si s’acaben trobant inversors, el projecte podrà ser un atractiu molt important per a Lleida. Llorenç González, president dels comerciants de l’Eix, pensa que la iniciativa beneficiarà la resta de negocis de la ciutat perquè comportarà l’afluència de més turistes. El gerent de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, reitera aquesta opinió i creu que el plantejament és molt bo perquè “els nens fan engrescar i bellugar els pares” i d’això se’n beneficiarà tothom.

La ‘platja’ dels lleidatans

Durant més de 40 anys les piscines de les Basses han sigut la platja dels lleidatans. El canvi d’hàbits i la proliferació de piscines municipals als barris van restar afluència al parc i l’any 2003 l’Ajuntament va tancar el complex aquàtic. Tot i això, les Basses van acollir edicions del festival musical Senglar Rock entre el 2005 i el 2008. Actualment, l’espai s’ha anat degradant i únicament queda aprofitable una zona de pícnic que utilitzen alguns ciutadans els dies festius, especialment el Dilluns de Pasqua. Amb l’arribada dels barrufets s’espera que les Basses recuperin el protagonisme que van tenir entre la societat lleidatana durant tants anys.

Ferrari Land, un parc de marca diferent

Un nou parc temàtic de marca, però amb objectius ben diferents del dels barrufets de Lleida, també s’instal·larà a Catalunya aviat. Es tracta de Ferrari Land, que està previst que es construeixi l’any 2016 al complex turístic Port Aventura de Vila-seca i Salou, i que acollirà els amants de la mítica marca de vehicles italiana. Si el parc temàtic dels barrufets que vol acollir Lleida a partir del 2017 busca compartir estones de lleure i, alhora, tranquil·litat, en un entorn natural i sostenible per educar i divertir els més petits, Ferrari Land aposta per atraccions emocionants per als amants de l’adrenalina. El complex del Cavallino Rampante preveu una inversió de més de 100 milions d’euros -més del doble que els barrufets- i està previst que aculli l’accelerador vertical més alt i ràpid d’Europa, entre altres atraccions, botigues i un hotel temàtic. Dos models de parcs temàtics ben diferenciats, per a gustos heterogenis.

stats