UN SUPERHEROI POLÍTICAMENT CORRECTE
Societat 13/01/2011

Batman fitxa un ajudant musulmà

Encara que sigui d'allò més conservador, el còmic superheroic mainstream sol incorporar petites dosis de crítica social: l'associació de Batman amb un musulmà ha aixecat la ira de la dreta americana.

Ricard Martin
2 min
Batman fitxa un ajudant musulmà

BarcelonaNazis, psicòpates, criminals, fins i tot vampirs... D'ençà de la seva creació l'any 1939, Batman s'ha hagut d'enfrontar a tota mena d'enemics. Però després de reclutar un musulmà perquè l'ajudi a combatre el crim a París, ara li toca plantar cara als elements conservadors del seu propi país, els Estats Units.

En dos números de la sèrie de DC Comics editats el darrer desembre, Bruce Wayne decideix crear Batman Inc., una mena de franquícia internacional per globalitzar la seva lluita contra el crim. I a França tria, com a delegat i ajudant, Bilal Asselha, un jove musulmà francès d'origen algerià. L'alter ego heroic de Bilal, Nightrunner (foto central), és especialista en parkour, l'esport que consisteix a salvar els obstacles urbans amb l'únic ajut del cos.

Superheroi de 'banlieue'

Aquesta política de contractació ha fet esclatar la còlera dels bloguers nord-americans conservadors. El periodista Warner Todd es lamenta a Publius Forum que "Batman no hagi pogut trobar un veritable francès per salvar França". Sembla que Todd descarta com a francesos veritables els milions de ciutadans d'origen nord-africà.

Bilal, nascut i criat a la conflictiva banlieue de Clichy-sous-Bois, va ser detingut i apallissat per la policia durant els disturbis de l'any 2005. Però gràcies a la influència de la seva mare, una musulmana pietosa, va descartar la rancúnia i es va dedicar a lluitar per la justícia. Pels bloguers això és una concessió a allò políticament correcte: "En un moment en què els joves musulmans terroritzen França, aquesta tria ha confós tots els lectors de Batman", escriu Todd. Des del blog Angry white dude (Paio blanc emprenyat), escarneixen l'editor suggerint la possibilitat de donar a Nightrunner "el poder d'enterrar dones fins a la cintura i de rebentar els seus caps a cop de roc". I el dibuixant Bosch Fawstin ha promès l'àlbum The infidel , on el protagonista serà Pigman (l'Home Porc), "un superheroi musulmà que ha esdevingut l'assot dels jihadistes".

Còmics esgotats

DC Comics no s'ha pronunciat sobre la controvèrsia, però sí que ho ha fet l'autor del còmic, David Hine, que afirma "haver fet el superheroi que voldria veure en un còmic si jo fos francès. Els problemes amb les minories ètniques dominen l'actualitat del govern de Sarkozy i per mi era inevitable que el meu heroi fos un francès d'origen algerià".

Aquesta petita tempesta en la blogosfera americana -on els blogs d'esquerres i musulmans han reaccionat carregant contra els conservadors- gairebé no ha tingut ressò en l'internet francòfon. Però sí que ho ha fet en les botigues de còmics d'importació franceses, on la petita tirada d'exemplars disponibles es va esgotar ràpidament.

Sigui com sigui, si els lobbis republicans volen enfonsar la imatge pública de Batman, podrien començar per esbrinar si Wayne Enterprises ha donat d'alta Bilal a la Seguretat Social o si l'ha contractat en negre. Dubtem d'això últim: Bruce Wayne és un home de negocis molt meticulós que de ben segur no posaria en perill el funcionament de la seva empresa encoberta per un miserable tripijoc empresarial.

stats