SALUT
Societat 02/05/2011

Bellvitge usa una nova tècnica que redueix riscos en operacions d'obesitat

Metges de l'Hospital de Bellvitge han estat pioners a utilitzar una nova tècnica per operar pacients d'obesitat mòrbida, una laparoscòpia gàstrica amb robot que plega cap a dins la paret de l'estómac i que redueix el risc postoperatori

Efe
2 min

L'Hospitalet de LlobregatEl centre mèdic de l'Hospitalet de Llobregat acull avui i fins demà la vuitena edició del curs internacional de cirurgia laparoscòpica bariàtrica i metabòlica, que compta amb l'assistència de destacats experts nacionals i internacionals.

L'hospital català ha estat pioner a realitzar una aplicació gàstrica per laparoscòpia mitjançant cirurgia robòtica, per a la qual cosa ha utilitzat un sistema quirúrgic robotitzat batejat Da Vinci.

La primera i de moment única pacient que ha estat intervinguda mitjançant aquesta tècnica ha estat una dona d'uns 60 anys que patia obesitat mòrbida i que no ha tingut cap complicació després de sotmetre's a l'operació, aquest mateix any.

Vint persones més han estat intervingudes també mitjançant aquesta tècnica -plegant l'estómac cap endins-, però sense robot, i només dues d'elles han patit alguna petita complicació.

El responsable de l'operació i cap de l'àrea de cirurgia bariàtrica de Bellvitge, Jordi Pujol, ha explicat avui en roda de premsa que la intervenció consisteix a plegar cap endins la paret de l'estómac mitjançant una cirurgia mínimament invasiva.

Fins ara, les operacions es feien mitjançant una gastrectomia vertical per laparoscòpia, que consisteix a tallar i extirpar bona part de l'estómac i la resta es torna a tancar mitjançant grapes.

Pujol ha assenyalat que "el nou mètode és molt més beneficiós per al pacient, perquè redueix a un percentatge mínim les complicacions".

El responsable de cirurgia bariàtrica ha posat com a exemple les fístules, que són les "fuites" que es poden produir en tornar a grapar l'estómac i per les quals pot sortir contingut intestinal del pacient.

"Aquestes fístules es donen entre un 3% i en 5% dels casos i requereixen una nova intervenció. Amb el nou mètode, el percentatge es redueix de manera important. En medicina mai no es pot parlar del 0%, perquè sempre pot succeir algun imprevist, però estaríem en uns nivells molt baixos, insignificants, cosa que és molt important per a la supervivència i la qualitat de vida del pacient", ha dit Pujol.

El nou mètode també redueix el risc d'hemorràgies, que constitueixen "l'altre gran problema i risc en els casos d'operació d'obesitat mòrbida", ha recordat el metge.

Segons el responsable d'aquest tipus d'operacions, un altre dels grans avantatges és que "l'operació és reversible, no l'obesitat mòrbida, sinó l'operació que es fa a l'estómac" i té menor cost econòmic.

L'Hospital de Bellvitge està acreditat com centre d'excel·lència en aquest tipus d'operacions. Cada any realitza més de 125 operacions d'aquestes característiques i l'índex de mortalitat és inferior al 0,3% i el de morbiditat del 3%.

Pujol s'ha mostrat confiat que aquestes xifres es redueixin amb l'aplicació de la nova tècnica.

De la seva banda, el director mèdic de l'Hospital de Bellvitge, Albert Salazar, ha destacat que "en època de crisi i en època de retallades es continuï apostant per la innovació, que millora els resultats de les intervencions".

Salazar també ha defensat que les operacions altament especialitzades, com és aquest cas, es concentrin en un hospital de referència com és el de Bellvitge.

El director mèdic ha recordat que en aquest tipus d'operacions i altres intervencions específiques, el centre de l'Hospitalet dóna cobertura a una població de més de 2 milions de persones.

stats