Societat 07/06/2012

Benestar recorrerà al TC l'ordre estatal d'assignació del 0,7% de l'IRPF per envair competències

Cleries acusa el govern espanyol de "no respectar l'estat de dret" perquè hi ha sentències que reconeixen les competències catalanes

Acn
2 min

BarcelonaEl departament de Benestar Social i Família recorrerà finalment davant del Tribunal Constitucional (TC) l'ordre mitjançant la qual l'Estat estableix les bases reguladores per a la realització de programes de cooperació i voluntariat a través de la recaptació del 0,7% de l'IRPF per a fins socials. El conseller de Benestar, Josep Lluís Cleries, ha considerat que amb l'ordre publicada aquest dimecres l'Estat torna a "envair competències" i "no respecta" l'estat de dret perquè hi ha sentències que reconeixen les competències de Catalunya per gestionar la recaptació del 0,7%. Cleries, que ja havia alertat el govern espanyol, ha assegurat que "no queda cap més remei" que presentar aquest recurs.

La sentència del Tribunal Suprem del 16 de desembre del 2011 reconeix el dret de la Generalitat a la gestió, tramitació, resolució i pagament de les subvencions del 0,7% per a finalitats socials. Sentències prèvies havien apuntat en la mateixa línia però l'Estat no permet exercir aquesta competència a la Generalitat, per la qual cosa Cleries ja havia alertat de la possibilitat de presentar un recurs si no hi havia cap modificació.

El mateix conseller havia proposat al ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat una disposició addicional a l'ordre per tal de subscriure un conveni bilateral de col·laboració on es fixessin els principis i els objectius que haurien de regir la convocatòria de subvencions a Catalunya i l'import global destinat pel ministeri a la convocatòria.

L'Estat, però, va publicar les bases reguladores aquest dimecres sense donar compliment a les sentències ni les peticions catalanes. "Amb un articulat gairebé igual que el de l'any passat, ha quedat clar que el ministeri no accepta la nostra proposta", ha afirmat Cleries. Davant d'aquest situació, el conseller ha assegurat que "no queda cap més remei" que presentar recurs davant del TC per un conflicte de competències.

Catalunya és la comunitat que més aporta a l'Estat a través de la casella del 0,7% per a fins socials amb un 25% del total (66 MEUR d'un total de 262). Cleries ha lamentat, però, que l'any passat Catalunya va rebre 30 MEUR quan se n'haurien d'haver rebut 53, tenint en compte tots els catalans que van marcar la casella.

stats