SOCIETAT
Societat 26/04/2011

Benvinguda de nou, cabra catalana

És una raça autòctona que s'havia donat per extingida el 2005. Ara, una associació ecologista ha recuperat un ramat al Montsec i vol conservar-lo per garantir la continuïtat de l'espècie

Acn
2 min
Exemplars de cabra catalana al seu nou corral a Vilanova de Meià / ACN

BarcelonaL'associació Slow Food de les Terres de Lleida ha recuperat a Sant Salvador de Toló, a la comarca del Pallars Jussà, un ramat de cabres d'una varietat que s'havia donat per extingida el 2005. Es tracta de la coneguda com a cabra catalana, una raça autòctona i ancestral que havia estat estesa de forma àmplia a les comarques de Lleida fins a mitjan del segle XX. Antigament l'espècie era present des de la Vall d'Aran fins a la plana de Lleida i també en algunes comarques de Barcelona. Després d'adquirir un ramat de 22 exemplars, Slow Food vol mantenir i garantir la continuïtat d'aquesta espècie. Per això, properament presentaran una iniciativa per tal d'apadrinar una d'aquestes cabres amb la finalitat de percebre en el futur els seus productes derivats com el formatge.

La cabra catalana encara és present a les comarques de Lleida. Un pastor de Sant Salvador de Toló, sense anar més lluny, n'havia conservat un ramat durant anys. Es tracta d'en Ton Pellisser, que explica que ha mantingut el ramat de la seva família fins a l'actualitat i mai ha barrejat espècies, de manera que ha aconseguit garantir la puresa de la varietat. En total, en Ton conservava a la seva explotació una quarantena d'exemplars i Slow Food n'ha adquirit 22 per iniciar un projecte de conservació i reproducció de l'espècie a Vilanova de Meià, a la Noguera.

“A partir d'ara comença una fase molt delicada'', explica el membre de Slow Food Gerard Batalla. En el primer període els animals han d'adaptar-se a les noves condicions de la granja, ja que fins ara bàsicament pasturaven a la muntanya. Després de l'adaptació està previst iniciar un procés de cria i selecció per tal de garantir la viabilitat de la raça en el futur. L'associació vol estudiar quines són les propietats de la llet de la cabra catalana i veure també quines aptituds té l'espècie a l'hora de gestionar la zona forestal del Montsec.

Característiques de l'espècie

No s'ha pogut comprovar mitjançant proves d'ADN que el ramat pertanyi a l'espècie de la cabra catalana, ja que quan es va donar per extingida, no se li havia fet mai cap prova d'aquest tipus. De tota manera, els ecologistes estan convençuts que és la mateixa espècie perquè s'ha comprovat a través de la bibliografia que narra les característiques d'aquesta cabra i també gràcies a les fotos que es conserven del passat. La cabra catalana és molt rústica, de grans dimensions i compta amb un braguer curt. Té la cornamenta mirant cap al darrere i les orelles caigudes. 



Projectes d'apadrinament

El projecte de recuperació de la cabra catalana compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del ministeri de Medi Ambient, però per poder-lo tirar endavant els seus impulsors han previst engegar una campanya d'apadrinament dels exemplars per aconseguir més finançament. La idea és que les persones que vulguin apadrinar una cabra catalana puguin començar a gaudir al cap d'un any dels seus productes, com el formatge. Tot plegat es presentarà en el marc d'unes jornades que tindran lloc el proper dia 30 d'abril a Vilanova de Meià, on després d'unes ponències que giraran al voltant de l'espècie es farà una visita al corral on hi ha el ramat.

stats