SUCCESSOS
Societat 15/06/2013

Bertran Cazorla denunciarà els Mossos d'Esquadra per un delicte de maltractaments i vexacions

També ha demanat una investigació clara per part del departament d'Interior i que siguin suspesos de sou i feina els agents

Ara
3 min

BarcelonaEl periodista Bertran Cazorla ha sortit en llibertat després de passar la nit detingut per una patrulla dels Mossos d'Esquadra davant de la comissaria de Ciutat Vella, al carrer Nou de la Rambla de Barcelona.

A la sortida, el periodista ha rebut una forta ovació. Davant càmeres, familiars i amics ha pogut aclarir en primera persona el que ha passat dins les instal·lacions policials, segons explica el portal 'La Directa', on Cazorla col·labora. Segons ha detallat, els agents l'han apallissat abans i després d'emmanillar-lo: "M'han 'apretat' al cap, la boca, el nas, el coll, m'han fet tot tipus d'abusos". Enmig del llarg episodi de brutalitat, s'ha posat a plorar i ha dit als agents: "No ploro pel mal que m'esteu fent, sinó perquè, a més, ho feu portant l'escut de la Generalitat, i això encara em fa sentir més indignació".

Un dels policies, segons explica 'La Directa', s'ha negat a parlar-li en català i li ha dit que tot ho faria en castellà, a més d'afegir que s'hi anés acostumant i etzibar-li un "'¡Y viva España!'". "A més, Cazorla ha volgut denunciar les condicions lamentables de salubritat que hi ha als calabossos i ha assenyalat que l'informe del Síndic de Greuges sobre les condicions a les comissaries "es va quedar curt".

Cazorla ha confirmat que denunciarà els maltractaments, però, a més, ha demanat "una investigació clara per part del departament d'Interior, que segons ha manifestat hauria de comportar que suspenguessin de sou i feina aquests agents, encara que no confia que això passi", informa 'La Directa'. En relació amb les informacions difoses pel servei de premsa d'Interior, s'ha reservat la possibilitat de demandar-los per difamació. Després de les decalracions s'ha dirigit a un centre mèdic acompanyat del seu pare i la seva mare, on li faran un informe complet de les lesions que incorporarà a la demanda judicial.

Segons informa el portal 'La Directa' a través de Twitter, el professional s'hauria interessat per una actuació dels Mossos, cosa que hauria acabat amb la seva detenció. A més, testimonis presencials citats per aquest mitjà confirmen que ha "patit agressions, cops de puny, de peu i una forta bufetada dins les dependències policials". 'La Directa' explica també que els Mossos els han confirmat que Cazorla no ha demanat advocat designat i que no ha volgut comunicar la seva detenció als familiars al llarg de les hores que ha estat detingut.

Els Mossos l'assenyalen com a agressor

Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat a l'ARA que Cazorla es trobava acompanyat d'un grup de joves "molt passats de voltes" a les portes de la comissaria de Ciutat Vella. Davant l'enrenou que suposadament generaven, una parella d'agents hauria sortit a fer-los callar i a identificar-los, "sense cap intenció de detenir-los". Tot i que les fonts consultades per l'ARA no han confirmat si cridaven contra el cos de Mossos o no, els agents els haurien fet entrar a la comissaria per identificar-los. Un cop dins, Bertran Cazorla hauria passat dels crits "a l'agressió física". Per aquest motiu, hi hauria hagut un forcejament que hauria acabat amb Cazorla detingut i tota la resta en llibertat.

En una nota, els Mossos han informat que una vegada dins de la comissaria, "els agents continuaven rebent insults i amenaces d’un dels nois, que estava molt nerviós". Quan els mossos han informat als dos joves que ja podien marxar, "el noi més alterat ha agafat un joc de claus i s’ha llançat a sobre d’un dels policies, mentre el colpejava", segons la versió dels Mossos d'Esquadra.

Dos agents més han intentat detenir el jove, "que es resistia activament", i finalment "han hagut de fer servir la mínima força indispensable per tal de reduir-lo i detenir-lo. Fruït d’aquest forcejament els tres agents han resultat ferits lleus", han comunicat els Mossos en una nota.

Abans de traslladar el periodista a la comissaria de les Corts, els Mossos l'han portat, segons la seva versió, al CAP Pere Camps, també a Ciutat Vella, on els Mossos expliquen que només li han trobat les ferides pròpies "d'un forcejament i res més". D'aquesta manera han desmentit que hagi rebut cops de puny o bufetades per part dels agents, cosa que ha afirmat 'La Directa' aquest matí a través de Twitter.

Bertran Cazorla és membre de l'equip de premsa d'EUiA i col·laborador de 'La Directa'. També ha treballat a 'El País' i va ser corresponsal de l'ACN al Baix Llobregat.

stats