Societat 19/01/2016

Biblioteques per estudiar: poques i massificades

L’oferta de sales d’estudi nocturnes a Barcelona és escassa, i els caps de setmana, simbòlica

Elisabet Escriche
2 min
Biblioteques

BarcelonaNit de dissabte a diumenge. Un grup de joves universitaris amb els sacs de dormir sota el braç ocupen les biblioteques del Vapor Vell, a Sants, i la Josep M. Ainaud de Lasarte, a la Sagrada Família. La protesta forma part d’una campanya d’Arran Barcelona, moviment juvenil vinculat a la CUP, per reivindicar més espais per estudiar i que estiguin oberts durant més hores, sobretot en èpoques d’exàmens. Quin és, però, l’actual mapa bibliotecari de Barcelona? ¿L’oferta és escassa, com denuncien els estudiants?

Barcelona té un consorci de quaranta biblioteques públiques que està gestionat conjuntament per la Diputació i l’Ajuntament. Els seus horaris són similars: obren entre les 9 i les 10 del matí fins a les 14 hores, i de les 16 hores a les 20-21 hores. D’aquestes quaranta, només vuit tenen sales d’estudi que funcionen fins a la una de la matinada de dilluns a divendres, una xifra que augmenta fins a 25 -incloent-hi també algun centre cívic- en època d’exàmens universitaris, actualment del 7 de gener al 5 de febrer. L’oferta, però, és gairebé nul·la els caps de setmana: només algunes biblioteques obren els dissabtes i les sales d’estudi estan totes tancades.

“Els horaris s’haurien d’ampliar, però per fer-ho falten recursos”, deixa clar Mònica Baró, professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB. Ara bé, els experts defensen que aquesta ampliació d’horaris l’haurien de dur a terme primer les universitats i els instituts. “La missió de les biblioteques públiques és oferir un espai per descobrir la cultura i el de les d’universitats o instituts un lloc per poder estudiar”, argumenta Àlex Cosials, coordinador del programa LECXIT, de la Fundació Jaume Bofill.

De fet, les universitats ja amplien horaris durant les èpoques d’exàmens, tot i que només ho fan algunes facultats. En el cas de la Universitat de Barcelona, obren les nits del 9 al 31 de gener la de Dret, i de l’11 al 31 de gener la de Filosofia, Geografia i Història. L’horari és de 20.30 hores a 6 del matí. “Acostumen a estar plenes”, coincideixen diversos estudiants. Els caps de setmana el nombre s’amplia a set facultats, tot i que només durant el dia. “Algunes, però, no deixen entrar alumnes d’altres universitats. Això provoca que els joves prefereixin estudiar a les biblioteques municipals acompanyats pels seus amics”, apunta Baró. En el cas dels instituts, la situació és “dramàtica”, ja que la majoria han deixat “que s’adormin” les seves biblioteques. Sigui com sigui, insisteix Cosials, universitats i instituts haurien d’adaptar el seu horari a les necessitats dels estudiants.

A nivell català, fonts de la Generalitat també admeten que l’horari de les biblioteques públiques és insuficient. Tal com passa a nivell educatiu, el seu model a seguir també és el dels països escandinaus, on una ciutat equivalent a Girona obre una mitjana de dotze hores sense fer pausa al migdia. Enmig de la polèmica, l’Ajuntament de Barcelona s’ha comprès a reunir-se amb els responsables de la campanya d’Arran, en principi aquest dijous, per buscar una solució. L’àrea de cultura avançava ahir, però, que la solució no arribarà fins al mes de juny, quan els universitaris tornin a tenir els temuts exàmens.

stats