Societat 16/08/2011

La Bisbal, molta llenya i molta calor

La tradicional diada castellera de la Mare de Déu d'Agost es va celebrar ahir sense els de Vilafranca. Les colles de Valls no van poder descarregar cap castell de nou, però la Vella va salvar els mobles.

Efren Garcia
3 min
La Colla Vella de Valls va alçar un tres de nou amb folre amb decisió i control. Va acabar, però, en llenya prematura.

La Bisbal del Penedès.Les colles vallenques no van ser capaces de descarregar, a la Bisbal del Penedès, cap castell de nou pisos, tot i que la Colla Vella dels Xiquets de Valls va arribar a coronar el tres folrat. La Colla Joves, amb molts dubtes a la part superior de les seves construccions, va haver de desmuntar tant el cinc de vuit com el tres de nou amb folre, mentre que els Minyons de l'Arboç van fer llenya en un quatre de vuit massa agosarat. En total, la diada es va saldar amb sis caigudes i tres intents desmuntats; només cinc dels tretze castells enlairats van poder descarregar-se en una diada que es va fer massa llarga i trafegosa.

Després de molts rumors, l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès va fer públic, la primera setmana de juliol, que enguany la festa major prescindiria de la participació dels Castellers de Vilafranca. La retallada econòmica deixava fora de cartell la formació que més bons resultats havia aconseguit en els últims quinze anys. Ahir, sense els verds, els aficionats bisbalencs van marxar del carrer Doctor Robert sense el premi dels nou pisos complert, cosa que no havia passat cap vegada en els últims quinze anys.

La Vella va posar el llistó alt

No es pot dir que la diada fracassés per manca d'interès. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va posar el llistó ben alt des del principi. Van descarregar el cinc de vuit amb suficiència i van alçar un tres de nou folrat que desprenia bones sensacions. El van armar amb decisió i control, però l'aleta va generar un nerviosisme que va suposar la primera llenya prematura. No van voler renunciar a res i van construir el quatre de vuit amb el pilar a la tercera ronda, però, després de salvar l'estructura del quatre -que va pujar malgirbada-, van veure com es despenjava l'enxaneta en solitari quan el castell ja es donava per dat i beneït. Si més no, la Vella es va poder treure l'espineta quan, a la ronda de pilars, va descarregar el seu sisè pilar de sis.

La canalla no va acompanyar

La Colla Joves Xiquets de Valls va plantar-se a la Bisbal amb molts canvis i molta feina per fer. Van arrencar amb el seu baluard més important per bandera, el cinc de vuit, però un total de nou canvis en el tronc del castell van fer que l'estructura no veiés cap de les dues aletes. En dues ocasions, la canalla va fer-se enrere tot i la solidesa del muntatge. Van atacar el dos de vuit amb coratge, el van controlar i el van descarregar; i ja amb totes les cartes damunt la taula van animar-se també amb el tres de nou folrat. Davant la impotència de la tècnica, la canalla va tornar a decidir el resultat del castell perquè es van fer enrere abans de coronar-lo. Mentre el desmuntaven, va caure, i en la repetició van tenir la mateixa sort amb el tres de vuit.

Molt lluny del nivell demanat

Amb un bagatge d'onze castells bàsics de set pisos i deu construccions de sis, els Minyons de l'Arboç van estirar més el braç que la màniga. Van aprofitar la seva primera aparició bisbalenca per fer-se veure, però el fruit de la temptació va tenir un regust amargant. Van plantar un quatre de vuit que va pujar tancat de mides i quan el van voler desfer ja havia anat massa lluny. La llenya es va acabar sumant a l'intent desmuntat de tres de set amb agulla i, sense més ventall per explotar, van haver de tancar l'actuació repetint les seves màximes construccions: el dos de sis i el tres i el quatre de set. El món casteller ha guanyat, aquest cap de setmana, una nova diada a Vilafranca, però el preu pagat potser ha estat massa alt. La festa major de la Bisbal del Penedès ha evidenciat el fort desnivell entre les colles punteres i ha tornat a deixar clar que les grans estructures tenen el seu preu.

stats